Bonnie-Bauer: Dres Italije moja je druga koža

Bonući još godinu igra fudbal, FOTO: Twitter
Bonući još godinu igra fudbal, FOTO: Twitter

“Sljedeće godine, kad prestanem da igram fudbal, biće to kraj defanzivne ere”, poslao je poruku Leonardo Bonući i najavio kraj izuzetne karijere.

Dugogodišnji kapiten Juventusa i reprezentacije Italije istakao je da će naredna sezona biti posljednja u njegovom igračkom životu, nakon kojeg slijedi zaslužena penzija.

Ima još jednu želju, u vidu trofeja Lige Evrope, a baš je u prvom susretu polufinala ovog takmičenja, protiv Sevilje u Torinu (1:1) odigrao 500. utakmicu u dresu “Stare dame”.

Osam titula je osvojio Bonući iz dva mandata u Juventusu, kao i četiri nacionalna Kupa, dok je u azurnom dresu pokorio “Stari kontinent” 2021. godine kada je Italija u finalu na Vembliju bila uspješnija u penal seriji od Engleske. Čak 120 nastupa ima u dresu sa nacionalnim grbom.

“Nošenje tog dresa bilo je kao da živim san. Taj dres je moja druga koža”, rekao je 36-godišnji štoper, a prenio BBC.

Nakon što je u rodnom Viterbu igrao za lokalni Viterbeze, Bonućija je 2006. godine otkupio Inter sa kojim je osvojio prvi pehar Serije A. Nije u tom momentu uspio da se nametne prije Valtera Samuela, pa su pozajmice u Trevizu i Pizi bile neminovnost. Inter je 1. jula 2009. godine zvanično objavio da Bonući, Akvafreska, Bolzoni i Međorini prelaze u Đenovu kao dio dogovora u kojem su se Dijego Milito i Tijago Mota preselili među “neroazure”. Ključan korak u karijeri Bonućija bio je odlazak u Bari (takođe pozajmica) gdje se izborio za ulogu prvotimca, izrastao u stamenog defanzivca koji je istovremeno pokazivao staloženost i agresiju, a u paru sa Andreom Ranokijom predstavljao pravi odbrambeni zid u sezoni 2009/10 Serije A. Na polusezoni Bari je imao drugu najčvršću odbranu prvenstva, a šampionat završio na desetom mjestu.

Upecao ga je Juventus za 15,5 miliona eura, tamo je upoznao Đorđa Kjelinija, Đanluiđija Bufona, Andreu Barzaljija – činili su okosnicu tima koji je punu deceniju dominirao Čizmom. Imao je kratku epizodu u Milanu (2017/18), da bi se potom vratio u torinski klub.

“Nadam se da će mnogi defanzivci nas smatrati idolima, kao što smo mi Franka Barezija, Alesandra Nestu, Paola Maldinija i Fabija Kanavara. To bi značilo da smo mnogo ostvarili i da smo mnogo dali fudbalu”, poručio je Bonući.

Leonardo Bonući je lider, čovjek od kojeg kreće napad, odlično čita igru, za defanzivca ima zavidnu tehniku, često daje golove (30 u dresu Juventusa), pa je zbog toga i dobio nadimak Bonnie-Bauer, aludiravši na jednog od najboljih defanzivaca svih vremena Franca Bekenbauera.