Budva će ponovo biti centar regiona: Preko 100 ekipa na ovogodišnjem Monterengro Cup turniru

Photo: Montenegro Cup/Facebook

Već osmu godinu zaredom crnogorsko primorje i Budva ugostiće međunarodni turnir “Montenegro Cup” koji će ugostiti broje timove iz regiona, a od ove godine i iz Evrope.

Turnir će početi danas svečanim defileom ispred zidina Starog grada Budva. Trajaće sve do nedelje, 21. maja.

Ovim povodom kontaktirali smo jednog od organizatora ove manifestacije, Nenada Filipovića.

Za početak, otkrio nam je kako je uopšte došlo do ideje da se organizuje i napravi jedan ovakav turnir u Crnoj Gori.

Na ideju sam došao prije sedam godina dok sam držao školu fudbala Elektron Podgorica, koja je prva škola iz Crne Gore koja je počela da vodi djecu na međunarodne turnire i može se reći pokazala pravac ostalim školama fudbala kako treba ispravno razvijati djecu. Dokaz za to jeste današnja U18 reprezentacija Crne Gore koja je za dva minuta ispustila prvi plasman na Evropsko prvenstvo, a čak pet igrača iz startnih 11 te ekipe je poteklo i igralo za Elektron na mnogim međunarodnim turnirima. Po uzoru na te turnire i mi smo odlučili da napravimo jedan takav“, započinje Filipović.

Photo: Montenegro Cup/Facebook

Potom nam je približio malo sam sistem takmičenja te otkrio koliko timova očekuje ove godine, nakon što je prethodne godine ta brojka išla i preko 90.

Na turniru učestvuje šest takmičarskih generacija. Fudbal po sistemu 10+1 igraju pioniri godišta 2008/2009 i pjetlići (2010. godište) gdje imamo po 20 ekipa. Fudbal po sistemu 7+1 na pola terenima i golovima veličine 2×5 metara igraju četiri generacije – 2011. godište (učestvuju 24 ekipe), 2012. godište (24 ekipe), 2013. godište (28 ekipa) i 2014. godište (16 ekipa). Ukupan broj ekipa koje učestvuju ove godine je 132“, otkriva on.

U prethodnim godinama svoje timove dovodili su veliki klubovi poput Crvene zvezde, Vojvodine, Veleža, Rada… Ništa drugačije neće biti ni ovoga puta.

Crvena zvezda je naš glavni promoter i ove godine dolaze sa dvije generacije – 2010. i 2012. godište. Pored njih tu su: Rad, Sloboda Užice, NK Gorica, Kiker Kraljevo, Glasinac, itd… Moram napomenuti i šest ekipa iz Poljske koje po prvi put dolaze na turnir i sa njima kreće jedna prava saradnja. Iz Srbije imamo 44 tima, Hrvatske 32, Bosne i Hercegovine i Poljske po šest dok ostale dolaze iz Crne Gore“, kazao je Filipović.

Photo: Montenegro Cup/Facebook

Ovaj turnir učesnicima znači mnogo, a u fokusu nije samo fudbal već i drugarstva koja se sklapaju tokom boravka u Budvi.

Učesnicima znači mnogo. Spomenuo sam gore koliko je značilo djeci iz “Elektrona”. Skoro svi iz te generacije, koja je osvojila preko 50 turnira u regionu, sada su reprezentativci. Nijedan nije prestao da se bavi fudbalom, a svi imaju po 17 godina što je veliki uspjeh. Pored sportskog naravno da mnogo znači i sklapanje novih prijateljstava i poznanstava sa cijelim regionom koje u današnje vrijeme, kada se djeca sve manje druže, nema cijenu“, smatra naš sagovornik.

Zanimalo nas je i koliko je vremena potrebno da se savršeno pripremi turnir sa ovako velikim brojem učesnika.

Mogu reći da je potrebno 11 mjeseci. Ja sebi dajem odmor od turnira samo mjesec dana i nakon toga polako kreće priprema sljedećeg. Intenzivno se pripremamo sigurno preko pola godine“, otkriva Filipović.

Photo: Montenegro Cup/Facebook

Na pitanje da li je u planu da se u budućnosti turniri održe i u državama regiona, kaže sledeće.

Kao što sam rekao, ovaj turnir je i napravljen po uzoru na najbolje turnire u regionu kojih ima dosta. Trudimo se da se svake godine podignemo za stepenik više u svim segmentima organizacije i do sada nam je to i uspijevalo.

Smatra da je sam turnir veoma važan za promociju ne samo grada Budve već i cijele Crne Gore te da korist od istog ima kompletna država.

Lično mislim da cijela Crna Gora ima ogromne koristi od našeg turnira jer naša država živi od turizma, a dovesti preko dvije hiljade učesnika i još toliko navijača i roditelja je ogroman broj ljudi, posebno što se radi o predsezoni i dovođenju ekipa iz cijelog regiona. Mislim da grad Budva ima ogroman turistički potencijal i da ovakav događaj samo može da koristi svima, a baš nikome da šteti. Djeca ponesu sjajne utiske iz Budve i sigurno da svojim objavama na društvenim mrežava daju veliku reklamu, kako za Budvu, tako i za cijelu Crnu Goru, koja turizam stavlja na prvo mjesto.“, zaključio je Filipović.