Čeferin: Moguće je da se Liga šampiona od 2026. igra u SAD-u

Aleksandar Čeferin

Nakon cijele telenovele oko Superlige i pobjede UEFA-e, koja će na kraju napraviti novi format Lige šampiona, sada se otvaraju koridori koji su do nedavno bili nezamislivi.

Tako je predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin otkrio da bi od 2026. godine Liga šampiona mogla da se igra u – Sjedinjenim Američkim Državama.

Počeli smo da razgovaramo o tome. Da, moguće je. Finale 2025. igraće se u Minhenu, a nakon toga ćemo da vidimo. Fudbal je ekstremno popularan u SAD-u. Amerikanci su spremni da plate velike iznose za najbolje što fudbal može da pruži. Prate evropski fudbal kao što evropski ljubitelji košarke prate NBA ligu“, započeo je Čeferin.

Već decenijama klubovi pripremne utakmice igraju u SAD-u i arapskim zemljama. Naravno, najviše zbog novca i marketinškog uticaja. Međutim, preseliti kultnu Ligu šampiona na drugi kontinent ideja je koja će se teško dopasti navijačima na Starom kontinentu.

Svejedno, UEFA i Čeferin idu u jednom pravcu.

SAD je obećavajuće tržište. Tamo je komercijalizacija proizvoda potpuno drugačija nego u Evropi. Amerikanci su u tome puno talentovaniji od nas. Podsjećam, mi fudbalu vraćamo 97 posto prihoda, koji je ogromni, ali bih volio da budu veći nego sada. Finale Evropskog prvenstva 2020. gledalo je u SAD-u više ljudi nego finale NBA lige, a 30 utakmica Eura gledale su se kao i Super Bol. Pomenuti podaci su me šokirali“, naglasio je predsjednik UEFA-e, pa se kratko dotaknuo i navijača.

Navijači će i dalje misliti da je se***ama iz Švajcarske samo do novca“.