Čelsijev ponor i sezona za zaborav

Photo: John Walton/PRESS ASSOCIATION/ PIXSELL

Čini se da lošije od ovoga ne može. Kada bi se sezona Čelsija opisala kroz pjesmu onda bi sigurno favorit bio nekadašnji hit belgijskog kantautora Gatjea “Somebody that i used to know” jer klub iz Londona samo na trenutke izgleda kao klub kakav smo poznavali prethodnih godina.

Nakon vrlo lakog trijumfa Arsenala nad Čelsijem, izabranici Frenka Lamparda su na poziciji broj 12. Uz pet kola koliko je preostalo do kraja, trend pada na tabeli se može nastaviti.

Sedam poraza i dva remija, to je saldo ekipe Frenka Lamparda u poslednjih devet utakmica. Poslednji put “plavci” su slavili 11. marta kada su u gostima savladali takođe posrnuli Lester sa 3:1.

Nećemo ići u dubiozu i priču o Romanu Abramoviču i njegovom izbacivanju iz kluba. Čovjek koji je, slobodno se može reći vratio Čelsi na staze slave i bio sinonim za isti. Nakon njega sve je pošlo naopako.

U lošoj sezoni Čelsi je lutao. Nakon otpuštanja Tomasa Tuhela od strane nove uprave, doveden je Graham Poter. Potrošili su se silni novci na igrače koji nisu uradili apsolutno ništa. Mihail Mudrik doveden je kao bomba prelaznog roka za 70 miliona, a od njega je u svakom smislu profitirao samo Šahjtor. Kada na to dodamo sumanutu cifru izdvojenu za Enca Fernandeza, Čelsi je na samo dva igrača potrošio skoro 200 miliona. Ukupan skor postignutih golova ovog skupocjenog dvojca – nula!

Da ne pričamo o Kukurelji, Obamejangu, Sterlingu i ostalima koji u Čelsiju “uživaju” bez puno pritiska da urade bilo šta konkretno.

Potera je na klupi zamijenio Frenk Lampard kojeg su doveli sa namjernom da ugasi alarm uzbune. Legenda je kluba Lampard, ali čini se ne i čovjek koji može da istrpi “svlačionicu”. Iako je bio kapiten, u trenerskom pozivu je tek početnik a čini se da je Čelsi i njegove “zvijezde” ipak preveliki zalogaj za legendarnog Frenkija.

Pominjao se Poketino kao moguća zamjena, ali tek od ljetnjeg prelaznog roka, tako da će Lampard do kraja sezone voditi Čelsi, ka ponoru ili uzdizanju u poslednjih pet kola, vidjećemo.

Izgubljen novac, sezona, potrošeni igrači i nedovoljno dobar trener doveli su klub sa “Stemford Bridža” do donjeg dijela tabele i svega deset pobjeda na 33 odigrana meča. Ako na to dodamo da u poslednjih pet mečeva Čelsi igra protiv dva kluba iz Mančestera, Sitija i Junajteda, navijačima Čelsija možemo narodski reći – “ne bili mi u vašoj koži”.