EKSKLUZIVNO

Cetinjski biser oduševio sve u Šahtjoru: “Počastvovan sam i osjećam se sjajno”

Luka Vušurović / Foto: Privatna arhiva

Da je crnogorski fudbal rasadnik brojnih, neiscrpnih talenata potvrđuje priča koju vam ekskluzivno donosimo.

Mladi 14-godišnji Luka Vušurović i Šahtjor iz Donjecka kliknuli su na prvu loptu te bi u budućnosti trebali da zajedno uplove u izazove na putu razvoja jednog od najvećih fudbalskih bisera u našoj državi.

Ukrajinski velikan, koji je 14 puta bio nacionalni šampion, a u 13 navrata osvajao Kup te u Istanbulu 2009. podigao i trofej tadašnjeg UEFA kupa, svoju pažnju usmjerio je na crnogorskog vunderkinda sa Cetinja, koji već neko vrijeme nastupa za mlađe kategorije Budućnosti.

Tačnije, legenda Šahtjora, njegov bivši kapiten i nezaboravni vođa Vatrenih, a danas sportski direktor ukrajinskih Rudara, Darijo Srna, odmah se zaljubio u karakteristike golobradog Cetinjanina tokom kampa u Hrvatskoj, što je rezultiralo zvaničnim pozivom na pripreme Šahtjora u turskom Beleku od 14. januara do 1. februara.

Podsjetimo, Srna je od u narandžastom dresu igrao od 2003. do 2018. godine te je rekorder kluba po broju nastupa – 536. Upravo je bivši desni bek splitskog Hajduka, Šahtjora, Kaljarija i reprezentacije Hrvatske ključna figura u cijeloj priči.

Krilni crnogorski napadač pozvan na jedan od najjačih omladinskih turnira na svijetu do 19 godina, MIC Footballu, koji se održao u Španiji, tačnije u regiji Kosta Bravo. Iako je u pitanju starija generacija, Vušurović je odmah pokazao što svoj neupitni potencijal. Postigao je gol i upisao asistenciju u svom premijernom nastupu za Šahtjor. S njim je zaigrao i 14-godišnji talenat Noa Tadić iz Čapljine, čije ime i prezime takođe treba upamtiti.

“Osjećam se sjajno. Počastvovan sam što sam dobio šansu da zaigram za veliki klub kao što je Šahtjor”, naglašava mladi Vušurović za Lob Sport.

Noa Tadić (lijevo) i Luka Vušurović (desno) / Foto: Privatna arhiva

Učenik osmog razreda osnovne škole Lovćenski partizanski odred (LPO) sa Cetinja, dolazi iz fudbalske porodice Vušurović. Ponikao je u klubu Winner kod vrsnog trenera Nikole Nina Milanovića, odakle je, između ostalih, krenuo i sadašnji reprezentativac Marko Janković.

Potom je Luka otišao u Budućnost, gdje već četiri godine uspješno radi sa trenerima i mentorima Balšom Božovićem i Milanom Đurišićem, a sada je u Šahtjoru ostavio sjajan utisak protiv nekih od dobro poznatih evropskih klubova.

“Sami nastup na veoma jakom i renomiranom turniru u sjajno je iskustvo za mene. Tamo su učestvovali klubovi poput Atletiko Madrida, Viljareala, Sporting Brage, Vulverhempton, Sporting Lisabona… Drago mi je da sam dobio priliku da pokažem i dokažem svoje mogućnosti. Sve mi to itekako pomaže da svakim danom sve kvalitetnije treniram i napredujem u svakom pogledu”, naglašava Vušurović za LS.

Gol i asistencija Vušurovića na debiju za Šahtjor / Foto: Privatna arhiva

Istovremeno, Vušurović je ove sezone, iako igra za godinu stariju generaciju, postigao 15 golova u 19 odigranih utakmica za Budućnost. Takođe, nedavno se našao na spisku pionirske U15 selekcije Crne Gore kod selektora Minje Ljumovića za kamp u Igalu. Do sada je upisao šest nastupa u crvenom dresu, a sa 13 godina postigao i prvi gol.

“Luka je na meti Šahtjora već određeni period. Bio je na pripremamam kluba u Turskoj te u Španiji i od tada Šahtjor prati svaki njegov korak tokom razvoja. Put do profesionalnog fudbala nije lagan. Međutim, radi se o mladom fudbaleru, koji mnogo obećava. Veliki klubovi to tako rade i sasvim sigurno će uskoro potpisati ugovor sa Šahtjorom”, ističe njegov menadžer Neven Majić ispred agencije Delta Sport.

Uprkos ratom zahvaćenoj Ukrajini, Šahtjor već godinama funkcioniše na najvećem mogućem nivou. Klub se kroz godine i decenije profilisao kao kolijevka domaćih, balkanskih i južnoameričkih igrača koji su napravili impozantne karijere. Fernandinjo, Žatson, Srna, Zvonimir Vukić, Vilijan, Elano, Daglas Kosta, Eduardo da Silva, Luiz Adriano, David Neres, Fred, Jevgen Konopljanka, Henrik Mktarijan, Mihajlo Mudrik

Svi oni prošli su kroz vrhunski sistem jednog od najboljih istočnih klubova, čiju je snagu 7. novembra u Hamburgu, uostalom, osjetila na svojoj koži i jedna Barselona, kojoj je presudio Danilo Sikan (1:0).

Darijo Srna 2009. podiže pehar UEFA kupa / Foto: Šahtjor

Sa druge strane, bez ikakve sumnje, Crna Gora svakim novim danom postaje sve primamljivija destinacija za evropske klubove, koji sve više uviđaju da u njoj itekako cvjetaju fudbalski plodovi za ozbiljne domete.

Talentovani biser Vušurović, koji je na početku svog obećavajućeg puta, svakako je jedan od posljednjih, eklatantnijih primjera i vrijedan zalog za budućnost crnogorskog, a nadamo se i evropskog loptanja.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare