Čudo neviđeno – šest reprezentacija do Mundijala bez kvalifikacija

Predsjednik Fudbalskog saveza Argentiine Klaudio Tapija na ceremoniji u Kataru, FOTO: Sebastian El-Saqqa/DPA/PIXSELL
Predsjednik Fudbalskog saveza Argentiine Klaudio Tapija na ceremoniji u Kataru, FOTO: Sebastian El-Saqqa/DPA/PIXSELL

Domaćini Svjetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine biće Španija, Portugal i Maroko, ali tri meča odigraće se i na tlu Južne Amerike, odnosno prednost domaćeg terena na startu grupne faze imaće Argentina, Urugvaj i Paragvaj!

Ukoliko se interkontinentalna formula Fife potvrdi, po svemu sudeći čak šest reprezentacija izboriće plasman na Mundijal bez učestvovanja u kvalifikacijama.

Očekivano je da Španija, Portugal i Maroko kao glavni domaćini turnira dobiju takvu vrstu povlastice, ali bi bez borbe do Mundijala mogli Argentina, Urugvaj i Paragvaj, piše “France Presse”.

Na Svjetskom prvenstvu koje slijedi 2026. godine (Sjedinjenje Američke Države, Kanada i Meksiko) biće povećan broj učesnika sa 32 na 48 reprezentacija. Robert Harison, prvi čovjek Fudbalskog saveza Paragvaja istakao je da će se Argentina, Urugvaj i Paragvaj automatski kvalifikovati za Mundijal 2030. godine, ali nije objasnio kakve će to posljedice ostaviti po južnoameričke kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

<<< Mundijal na tri kontinenta!

Trenutno, u kvalifikacijama za Mundijal 2026. takmiči se deset reprezentacije iz Južne Amerike – njih šest obezbijediće vizu za turnir koji organizuju sjeverne im komšije, dok sedmo mjesto garantuje ulaznicu za interkontinentalni plej-of. To bi značilo da bi u sljedećim kvalifikacijama tri mjesta već bila rezervisana za pomenute selekcije…

Argentina, Urugvaj i Paragvaj su prvobitno uz Čile istakli kandidaturu za Svjetsko prvenstvo 2030. godine, a na kraju odustali u zamjenu za organizaciju prve tri utakmice i svečanost povodom obilježavanja 100 godina od Mundijala čije je prvo izdanje bilo u Montevideu 1930. godine.