ANDRIJA DELIBAŠIĆ

“Dok sam ja tu Budućnost nikada neće pristajati na ucjene menadžera ili igrača”

Andrija Delibašić. Foto: FK Budućnost

Budućnost se priprema u Antaliji za proljećni dio sezone.

Sportski direktor Andrija Delibašić u stalnoj je komunikaciji sa stručnim štabom, razgovara sa igračima, a nerijetko i zaigra čuvenu ševu sa njima, uz po koji savjet.

U redovima crnogorskog šampiona čine sve kako bi spremni dočekali nastavak CFL-a 17. februara, kada Budućnost u 20. kolu dočekuje prvog pratioca Dečić u derbiju za titulu.

Nikada ne možemo da kažemo da je prelazni rok završen dok nije definitivno datumski kraj, a šef stručnog štaba i ja smo uvijek raspoloženi da reagujemo ukoliko se pojavi pravi igrač. Međutim, kako sada stvari stoje i ukoliko ne bude nekih iznenađenja – mi smo zatvorili situaciju što se tiče igrača. Lično sam zadovoljan, mislim da smo napravili kvalitetan tim za naše uslove. Ali, ne želim da ocjenjujem, niti da upoređujem da li smo sada bolji u odnosu na ekipu koja je osvojila duplu krunu u prvom šefovom mandatu“, ističe Delibašić u razgovoru za klupski sajt.

Plavo-bijeli su gotovo kompletirali tim i sada se na miru pripremaju za ozbiljnu trku sa Tuzanima na oba fronta.

To je bio cilj. Moja zamjerka kada sam došao, a i ranije dok sam bio u klubu je bila ta što se nije vodilo računa o igračkom kadru na vrijeme. Jednostavno, kasnilo se u mnogo situacija. Sada pokušavamo da imamo dobar tajming i da se stvari dešavaju na vrijeme“, naglašava legenda crnogorskog fudbala.

Ugovori su produženi sa Milošem Brnovićem i Urošem Ignjatovićem. U ekipu su stigli Igor Ivanović, Miloš Raičković i Stefan Vukčević, kao i Đorđe Despotović.

Iskreno, komplikovano je vratiti igrača u Crnu Goru koji se ostvari u inostranstvu. Teško ga je ubijediti da dođe, pogotovo ako je aktuelni, potencijalni ili bivši reprezentativac. Međutim, uspjeli smo jer je kod igrača u jednom trenutku prevagnula ili ljubav prema klubu ili igranje za najveći klub u državi i borba za trofeje ili vjera u projekat koji smo iznijeli. Veliku pomoć u svemu sam imao od šefa stručnog štaba Mladena Milinkovića, jer je radio sa svim tim momcima, pa onda znaju kakav je i trener i čovjek. Naravno, ništa ne bismo mogli bez podrške opštine koja je vlasnik kluba, izvršnog direktora Novaka Novakovića i predsjednika Balše Pejovića koji su se potrudili da završe sve operativne stvari i do sada su aminovali sve naše planove i projekte. Još jednom kažem, mislim da smo napravili kvalitetan tim i da je cilj titule ili duple krune ostvariv. Ne treba da trošimo riječi o ambicijama Budućnosti“, jasan je nekadašnji napadač reprezentacije.

Foto: FK Budućnost

Budućnost trenutno drži lidersku poziciju s dva boda više od Dečića. S toga su bila potrebna pojačanja pred nastavak sezone.

Sada smo i šef i ja imali mnogo više vremena i dobro smo razmotrili šta je sve u opticaju što se tiče prelaznog roka. Sa druge strane, ljetos smo imali samo sedam dana, ali mislim da smo i u tom prelaznom roku odradili dobre stvari – Orahovac je postao stub odbrane, vratili smo Vukotića koji je jedan od najvećih talenata Crne Gore i iskreno vjerujem da ima još vremena da eksplodira, zatim i Bojovića koji je uvijek upotrebljiv i doveli smo Tonćija Mujana koji je odigrao četiri – pet dobrih utakmica. Čini mi se da smo i tada uspjeli da nađemo kvalitet, a siguran sam da smo pored igračkih dobili ljudski kvalitet, što je meni važno. Generalno kad pogledamo ljeto i sada zimu, mislim da smo sklopili kvalitet, iskustvo i mladost i nadam se da će to biti dovoljno da krunišemo sezonu na pravi način“.

Da Budućnost ne razmišlja samo o sadašnjosti, već i o godinama koje dolaze svjedoči veliki broj mladih igrača koji su priključeni prvom timu poput Lazara Savovića i Matije Jovanovića (2008), Bodin Tomašević, Andrej Camaj, Danilo Vukanić i Stefan Đukanović (2006), Vladimir Perišić i Filip Domazetović (2004), Ognjen Gašević i Milan Vukotić (2002), uz neizostavnog Vasilija Adžića, dok bi i timu bio i mladi Andrej Kostić, ali ga je onemogućio virus…

Čini mi se da smo dobro izbalansirani i to je bila ideja kada smo došli. Zbog toga je cijela omladinska ekipa ostala na okupu, uprkos tome što smo imali zahtjeve za pozajmice i od prvoligaških i od drugoligaških timova. Nije da nismo željeli da ih damo zbog nekih loših međusobnih odnosa, jer su naši odnosi sa svim klubovima prijateljski što se ogleda u činjenici da u nedostatku infrastrukture, pogotovo na sjeveru, svima izađemo u susret i bez naknade učinimo da treniraju na našem Kampu. Kada smo već kod Kampa, biće otvoren i ubuduće za sve, a posebno će biti modernizovan u vidu nove teretane, restorana, balona sa vještačkom travom kako bi i naša djeca i prvotimci imali još bolje uslove za rad i kako bismo pravili nove šampione. Cilj nam je da kada odemo iz Budućnosti, nešto ostane iza nas“, poručuje Delibašić, pa dodaje.

“Jednostavno, tada nismo odlučili da pustimo omladince u prvoligaške i drugoligaške klubove i mnogi su nas kritikovali, ali su isplivala pojedina imena. Na pripremama u Antaliji vrvi od mladosti i talenta, ali praksa će biti da igraju po zaslugama i po onome što prikažu, jer znaju da je šef takav – strog i pravičan. Svi mladi igrači su skautirani od strane direktora mlađih kategorija Srđana Radonjića i trenera u Omladinskoj školi, pa trenera prvog tima, glavnog trenera, a i ja sam redovan na utakmicama mlađih kategorija. Filter je izbacio par imena“.

Sa druge strane, Lazar Maraš je otišao u Dečić, a Marko Perović u Jezero…

Nažalost, nisu produžili ugovore, ali to je njihova odluka i mi to poštujemo. Dok sam ja tu Budućnost nikada neće pristajati na ucjene menadžera ili igrača, posebno u vidu potcjenjivačkih izlaznih klauzula kako za igrača, tako i za klub. Tu su i drugi razni zahtjevi, a to se naročito odnosi na Marka Perovića. Sa druge strane, drago mi je što su ugovore potpisali Tomašević, Camaj i Đukanović jer se vidjelo koliko vole i poštuju Budućnosti, koliko cijene šta je klub uradio za njih i što su prepoznali da je Budućnost najbolje mjesto za njihov napredak. Njihovi osmijesi i zadovoljstvo njihovih roditelja, koji su bili prisutni pri potpisivanju profesionalnih ugovora, su nešto posebno“, zaključio je sportski direktor Budućnosti.

Standings provided by Sofascore