Doping u Seriji A: Gvardiola, Stam, Davids, Peruci…

FOTO: Twitter
FOTO: Twitter

Vijest da je Pol Pogba pozitivan na doping testu zapalila je kompletnu fudbalsku Italiju. Tek treba da se ustanovi koliko će vezista Junveutsa morati da bude van terena zbog korišćenja nedozvoljenih suspstanci. U međuvremenu, na Čizmi su se prisjetili fudbalera iz Serije A koji su zbog pozitivnog doping nalaza morali nekoliko mjeseci da provedu van zelenog pravougonika.

<<< Potvrđeno: Pogba suspendovan zbog dopinga

ANĐELO PERUCI
Bio je 8. oktobar 1990. godine kada je objavljen njegov pozitivan test na fentermin nakon provjerene izvršene poslije utakmice Roma – Bari 23. septembar. U pitanju je bio lijek Lipopil koji se koristi za mršavljenje. Golman Rome se nije žalio i platio je kaznu jednogodišnjom zabranom igranja fudbala.

KRISTIJAN BUKI
U zeni 2000-01, dok je igrao za Peruđu, bio je pozitivan na nandrolon. Pokušao je da se opravda govoreći da mu je to zbog prekomjerne konzumacije mesa poslije roštilja i lova na divlje svinje. Diskvalifikovan je na godinu.

SALVATORE MONAKO
Bukijev saigrač bio je pozitivan na istom testu, odnosno nakon utakmice Lacio – Peruđa 14. oktobra 2000. godine. Isto je imao opravdanje, a na kraju dobio istu kaznu – godinu bez fudbala.

FERNANDO KOUTO
Portugalski defanzivac koji je igrao za Lacio 2001. godine nakon meča sa Fiorentinom bio je pozitivan na nandrolon. Pravdao se da mu je to zbog šampona za kosu. U početku je kažnjen sa deset mjeseci, a poslije mu je smanjena sankcija na četiri mjeseca bez fudbala.

JAP STAM
Prešao je iz Mančester junajteda u Lacio 2001, a iste godine 13. oktobra takođe je pozitivan na nandrolon u testu obavljenon nakon utakmice sa Atalantom. Pet mjeseci prvobitna kazna, a konačna – četiri.

EDGAR DAVIDS
Juventusov holandski vezista takođe je pao na nandrolon. Pozitivan test datira od 4. marta 2001. godine i utakmice sa Udinezeom, ali nastavio je da igra do 1. maja, a 16 dana kasnije stiže kazna u vidu četiri mjeseca zabrane igranja fudbala.

PEP GVARDIOLA
Pozitivan je na nandrolon u dva slučaja: poslije Pjaćenca – Breša (oktobar 2001.) i Lacio – Breša (4. novembra 2001). U januaru je isticao da je nevin, ali je ipak kažnjen četiri mjeseca. Kazna je ublažena činjenicom da nekadašnji vezista Breše, prema tvrdnjama tužilaštva, nije znao da uzima nedozvoljene supstance. Kasnije, oslobođen je optužbi.

MARKO BORIJELO
Po povratku u Milan, u decembru 2006. godine, nakon utakmice sa Romom otkriveno je da je pozitivan na prednizon i prednizolon, metabolite kortizona. Borijelo tvrdi da nikada nije uzeo svjesnu supstancu. Njegova tadašnja djevojka, Belen Rodrigez, kaže da je ona kriva zbog – vaginalne kreme. Ipak je morao tri mjeseca da provede na “hlađenju”.

FABIO LUĆIONI
U septembru 2017, poslije Benevento – Torino, defanzivac iz Kampanje je pozitivan na klostebol, anabolički steriod. Klupski doktor preuzima svu odgovornost, ali je fudbaler diskvalifikovan na godinu. Kazna je u međuvremenu smanjena.

ŽOAO PEDRO
Utvrđeno je da je tadašnji napadač Kaljarija dvostruko pozitivan na hidrohlorotiazid (diuretik). U februaru se to desilo 2018. godine poslije mečeva sa Sasuolom i Kjevom. Kažnjen je šest mjeseci.