OLIMPIJSKE IGRE

Dva superstara za jaču Francusku

Photo: EXPA/ Pressesports/ Pierre Lahalle/EXPA/PIXSELL

Olimpijske igre se približavaju, a svijetla Pariza obasjaće sportsku pozornicu od 26. jula do 11. avgusta, te će sve oči biti uperene ka Gradu svjetlosti, i posmatranje najboljeg što sport može da pruži.

Interesantno je da fudbal kao primaran sport u svijetu nije na prvom mjestu kada su Olimpijske igre u pitanju. Razlog tome leži najviše u pravilu koje glasi da samo tri igrača koji imaju preko 23 godine imaju pravo nastupa za reprezentaciju, pa mnoge globalne zvijezde nisu u mogućnosti da nastupaju na Igrama.

Nije tajna da domaćin Francuska žarko želi trofej sa Igara u svojoj zemlji, a dva igrača koji su “pregazili” 23 godine su se istakla u želji da pomognu domovini u osvajanju zlata još od 1984. godine.

Antoan Grizman rekao je da će pokušati da se dogovori sa čelnicima Atletiko Madrida da ga puste da nastupa za Francusku, uprkos tome što Olimpijski turnir nije u kalendaru FIFA i klubovi nisu u obavezi da puste igrače.

“To je nešto izuzetno, imati Igre u Parizu. Razgovaraću sa čelnicima u dogledno vrijeme, da vidim da li će me pustiti. Znam svoje tijelo, imamo odlične fizioterapeute i nema problema“, rekao je Grizman koji bi u tom slučaju mogao da nastupa na dva prvenstva tokom ljeta, jer je Evropsko prvenstvo na programu od 14. juna do 14. jula.

Pored napadača Atletika, od ljeta vjerovatno novi igrač Real Madrida, Kilijan Embape još davno je govorio da mu je želja da nastupi na Olimpijskim igrama, a pogotovo na stogodišnjicu istih u svom Parizu.

Kao dječak sam pratio Igre u Londonu 2012. godine i tada sam shvatio koliko je ovo bitno globalno takmičenje. Sjećam se nastupa Kobija Brajanta, Lebrona Džejmsa, pa Useina Bolta na atletskoj stazi. Ove godine u Tokiju nijesmo dobili priliku da nastupamo. Davno sam rekao sebi da želim olimpijski nastup. Želim to iskustvo u Parizu 2024. godine“, rekao je Embape za francuske medije.

Francuska raspolaže sa sjajnim igračima ispod 23 godine, a uz eventualno ovaj dvojac, i sa Tijeri Anrijem na klupi nema sumnje da će biti jedan od glavnih favorita za osvajanje Olimpijskog zlata.

Šampionsko odličje brani reprezentacija Brazila koja je u Tokiju 2020. godine u finalu savladala Meksiko 2:1.