VIDEO Engleske sudije na “vrhuncu zadatka”

Nezadovoljni Jirgen Klop i Kris Kavana u razgovoru. (Photo: Peter Byrne/PRESS ASSOCIATION/Pixsell)

U danu kada je u engleskoj Premijer ligi ispisana istorija makar kada je u pitanju suđenje pošto je Rebeka Velč postala prva žena koja je dijelila pravdu na utakmici najjačeg ranga engleskog fudbala, njene kolege imale su katastrofalan dan.

Photo: IMAGO/Simon Traylen/IMAGOSPORT/Pixsell

Dešavale su se greške engleskim arbitrima i ranije, ali jednostavno od kada je uveden VAR sistem potpuno je neshvatljivo kako je moguće da neke očigledne stvari ostanu nedosuđene.

Prije svega fokusiraćemo se na derbi dana između Liverpula i Arsenala koji je završen 1:1. Kris Kavana je bio delegiran za ovaj meč kao jedan od najbolje kotiranih engleskih arbitara. U VAR sobi bili su Dejvid Koti i Li Bets i svoj posao odradili su očajno, zajedno sa Kavanom.

U 20. minutu pri rezultatu 1:0 u korist Arsenala propustili su da sviraju očigledan penal za Redse. Neshvatljivo.

Nešto ranije debelo je oštećen Notingem Forest. Poraženi su Šumari od Bornmuta, 3:2, ali je ishod mogao biti mnogo drugačiji da sudije nisu imale svoj šou. Glavni sudija Majkl Oliver i VAR pomoćnici Grem Skot i Sajmon Long uništili su dan navijačima Notingem Foresta.

Prvo je štoper Vili Boli dobio drugi žuti i crveni karton u 23. minutu, a čini se da je trebalo biti potpuno drugačije. Boli ne samo da je prvi stigao do lopte i izbio je već je nagažen od strane igrača Bornmuta. Situacije u kojima se dodjeljuje drugi žuti karton nisu podložne VAR provjeri pa tako u ovoj situaciji ne možemo kriviti Skota i Longa.

Ali već u situaciji iz 36. minuta itekako možemo. Nakon centaršuta bek Bornmuta Adam Smit je očigledno igrao rukom u, čini se, kaznenom prostoru svog tima. Međutim, VAR sudije su okarakterisale da je igranje rukom bilo van šesnaesterca te da nema elemenata za penal. Da li je to tako bilo stvarno, prosudite sami.