Erling Haland ekskluzivno za LS: Morao sam da dokažem da Pepove ekipe mogu da igraju sa klasičnom devetkom

Foto: Fernando Santamaria/Uefa

Od specijalnog izvještača Miloša Antića

Crno odijelo, kravata iste boje, plava zalizana kosa zavezana u prepoznatljiv rep i ponosan korak crvenim tepihom – stazu u srcu Azurne obale, u luksuznom Monte Karlu, kojom su koračali velikani fudbala, utabao je sinoć i Erling Haland. Norveškog fenomena, žiri sastavljen od renomiranih novinara, selektora evropskih reprezentacija i trenera učesnika evropskih klupskih takmičenja, izabrao je za najboljeg igrača Evrope za sezonu 2022/2023.

>>> Haland krunisan u Monte Karlu

Gol mašina Mančester sitija naplatila je na taj način svojevrsno maltretiranje praktično svih golmana sa kojima se susreo, a sezonu obilježenu klupskim, zaokružio je i prestižnim individualnim trofejom.

Foto: Fernando Santamaria/Uefa

Nakon što je iz ruku Aleksandera Čeferina, prvog čovjeka UEFA, primio Srebrnu statuu, stigao je u posebnu halu Grimaldi foruma i strpljivo odgovarao na pitanja novinara – članova žirija koji su glasovima uticali da završi ispred klupskog kolege Kevina De Brujnea i Lionela Mesija.

Novinari – hvala vam, lijepo je biti ovdje večeras, sa ovom nagradom. Uživam zaista i u ovom trenutku, uživam u fudbalu“, poručio je dvadesetrogodišnjak rođen u Lidsu, gdje je 2000. godine nastupao njegov otac Alfi.

>>> Kuglice su izvučene – Zvezda na šampiona Evrope, Njukasl u grupi smrti

Sezona za pamćenje je iza tebe, oborio si rekorde u Premijer ligi, dominirao golovima i u Ligi šampiona – postoji li nešto čime nisi zadovoljan i što moraš da poboljšaš?

Naravno da postoji. Jutros sam na primjer radio sa trenerima na taktičko-tehničkim detaljima, učim svakodnevno, želim da napredujem. Mlad sam, ima prostora za napredak u mojoj igri, a imam sreću što radim sa Gvardiolom i njegovim timom. Ne postoje bolji treneri i bolji klub za poboljšanje performansi iz dana u dan, iz treninga u trening“.

Foto: Fernando Santamaria/Uefa

Šta je bio tvoj najveći izazov kada si stigao u plavi dio Mančestera?

Negdje su Pepove ekipe prepoznatljive kao ekipe koje igraju bez klasičnog napadača. Kada sam se odlučio za Siti, bilo je onih koji su mi baš zbog toga govorili da sam pogriješio klub. Najveći izazov je bio da ih uvjerim u suprotno – da mogu da igram, kao i da Pepove ekipe – a znate svi koliko je on zahtjevan i koliko se daje poslu – mogu sa uspjehom da igraju sa klasičnim napadačem. Mislim da smo svi zajedno uspjeli u tome“.

>>> Evo kako je glasao naš predstavnik u eminentnom žiriju za najboljeg igrača Evrope

Pep često zna da podvikne…

Uh… Iskreno, nije tada prijatno, ali volim kad viče na mene. Hoće u tom trenutku da probudi nešto u meni, da me prodrma, da napravi boljeg igrača od mene. Tako doživljavam to“.

Da li se može reći da je golgeterski njuh koji imaš urođen? Jer onakva lakoća postizanja golova se ne gleda često…

Gledao sam fudbal kao mali, pratio reakcije publike kada se postigne gol. Zamišljao sam da ja tako uveseljavam ljude. Volim kad postižem golove, kada slavim, ali ne vjerujem da sam rođen sa tim. Jednostavno sam mnogo radio i prirodno vremenom napredovao da bih došao do ovoga i sjedio ovdje ispred vas“.

Foto: Fernando Santamaria/Uefa

Navijači u Norveškoj te obožavaju, koliko bi značio za tebe plasman sa reprezentacijom na neko veliko takmičenje?

Sanjam o tome zaista i uradiću sve da svom narodu i zemlji donesem što više radosti. Ne možemo naravno govoriti o trofejima, ali svaki plasman na veliko takmičenje bio bi ravan trofeju“, zaključio je strijelac 52 gola u protekloj sezoni.

Privatni avion Sitija je zagrijavao motore, Haland je sa svojom porodicom i Srebrnom statuom u rukama jurio ka pisti.

U subotu ga čeka domaći meč sa Fulamom – idealna prilika da publika na Etihadu pozdravi najboljeg igrača Evrope za sezonu 2022/23, a za njega da nastavi da radi ono što najbolje zna. I zbog čega je baš on – izabran.