EURO 2028. na Ostrvu, kvalifikacije problem

Detalj sa meča Engleske i Škotske (Foto: EXPA/ Focus Images/ Jamie Johnston/EXPA/PIXSELL)

Velika Britanija i Irska će biti domaćini Evropskog prvenstva u fudbalu 2028. godine, pošto se Turska povukla. Fudbalski savez Turske će pokušati da zajedno sa Italijom dobije organizaciju EURA 2032. godine.

Nakon saopštenja od 28. jula koje je otkrilo želju italijanskog i turskog fudbalskog saveza da se zajednički kandiduju za domaćina Evropskog prvenstva 2032. godine, administracija UEFA im je danas pisala kako bi potvrdila da je njihova zajednička kandidatura uredno primljena i da će otići na procjenu i razmatranje Izvršnog komiteta UEFA. Kao što je Fudbalski savez Turske naznačio pri podnošenju zahtjeva za zajedničku kandidaturu, njihova kandidatura za Evropsko prvenstvo 2028. godine je povučena“, navodi se u saopštenju UEFA.

Za dodjelu domaćinstva oba turnira potrebno je odobrenje Izvršnog komiteta UEFA, na sastanku u Nionu 10. oktobra.

Problem sa domaćinstvom Ostrvljanja je što bi bilo nemoguće da se Republika Irska, Sjeverna Irska, Vels, Škotska i Engleska dogovore oko toga koje dvije reprezentacije će imati direktnu prohodnost na završini turnir, što je po pravilima UEFA maksimalan broj reprezentacija koje ne moraju da igraju kvalifikacije.

Najvjerovatnije će sve selekcije morati u kvalifikacije, pa bi dvije selekcije iz pomenutog kvinteta koje ne izbore učešće za Evropsko prvenstvo dobile specijalnu pozivnicu.

Podsjećanja radi od zemalja sa Ostrva za protekli šampionat Starog kontinenta nisu se kvalifikovale Republika Irska i Sjeverna Irska, dok 2016. u Francuskoj nije nastupila samo Škotska.