Finale Lige Evrope = domaći teren Sevilje

Photo: Jonathan Moscrop/NEWSCOM/Pixsell

Poslije velike borbe i proudžetaka fudbaleri Sevilje sinoć su savladali Juventus i tako osigurali plasman u finale Lige Evrope gdje ih čeka Roma.

>>> Vlahović pogodio, ali uzalud – Sevilja u finalu Lige Evrope

Klub iz Andaluzije ima ubjedljivo najviše titula u drugom po jačini UEFA takmičenju – 6. Ono što je posebno impozantno – igrali su šest finala i svaki put su podigli trofej.

>>> Murinjo odveo Romu u još jedno evropsko finale

Prvi put su trofej tadašnjeg Kupa UEFA podigli 2006. godine. U finalu su deklasirali engleski Midlsbro – 4:0. Već naredne sezone odbranili su tron u Kupu UEFA. Ovoga puta su bili bolji od Espanjola poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Na naredno finale, a samim tim i trofej, sada već Lige Evrope, čekali su do 2014. godine. Ponovo su penali odlučili osvajača, a ovoga puta savladana je Benfika. Sljedeće sezone vratili su se u finale i nadigrali Dnjepar – 3:2. Ponovo su se vratili u finale naredne sezone i osvojili treći uzastopni, a ukupno peti pehar. Žrtva u finalu bio je Liverpul (3:1).

Posljednji trofej i finale za Sevilju u Ligi Evrope bilo je 2020. godine kada je u finalu nadigran Inter – 3:2.

Tradicija kaže – kada klub sa stadiona Ramon Sančez Pishuan zaigra finale – oni i podignu trofej.

Ovoga puta protivnik će biti Roma i Žoze Murinjo – čovjek koji ne zna za poraz u finalima. Do sada je u trenerskoj karijeri slavio u svih pet finala u tri UEFA takmičenja. Njegova poznata defanzivna taktika urodila je plodom uvijek kada su u pitanju utakmice za evropski trofej.

Jedan niz će definitivno biti prekinut – ili Murinjov ili Seviljn – a koji, saznaćemo 31. maja u Budimpešti.