FK Marijupolj nastavlja da živi, ali u Brazilu

Ukrajinska zajednica u Brazilu ne zaboravlja svoju domovinu.

Prije godinu dana, tokom ratnih dejstava, stadion FK Marijupolja “Volodimir Bojko” potpuno je devastiran, a iz istog razloga klub koji se takmičio u prvoj ligi Ukrajine više ne postoji.

Mala zajednica Ukrajinaca u Brazilu svoj je klub u potpunosti izmijenila kako bi odala počast FK Marijupolju, i nosiće ime, boje i logo kluba sve dok se Marijupolj ne vrati na svoj stadion. Batel se takmiči u brazilskoj Seriji C, a nalazi se u regiji Prudentopolis u državi Parana.

Klub predstavlja identitet naše zajednice, a 70% ljudi ovdje su Ukrajinci i potomci Ukrajinaca”, rekao je predsjednik A.A. Batela Aleks Lopes, dodavši kako su promjene u fudbalskom klubu na čijem je čelu najmanje što su mogli učiniti da FK Mariupolj ostane živ, pa makar u granicama neke druge države.

Vijest je stigla i do bivšeg potpredsjednika FK Mariupolja, Andrija Sanina, koji se zahvalio na lijepoj gestu.

Zahvalni smo na svemu što radi A.A. Batel. Rat je za naš grad izuzetno razoran. Nemoguće je riječima izraziti zahvalnost za to što se klub, koji je pola svijeta udaljen, ponudio da ime našeg kluba održi na životu u ovim crnim vremenima”, rekao je Sanin.

FK Mariupolj se do rata u Ukrajini takmičio u Premijer ligi Ukrajine, osnovan je 1992. godine, a kroz istoriju se takmičio i u kvalifikacijama za tadašnji Kup UEFA. Posljednji put su na evropskoj sezoni nastupili u sezoni 2019/20.