Fudbalska svetkovina: Mnogi su pokušali i odustali, opstao je samo pravi klasik

Sutjeska – Budućnost, subota u 20.00, stadion kraj Bistrice u Nikšiću, moguće bez navijača, ali jedno je definitivno: utakmica za titulu!

Aktuelni šampion ima tri boda manje od aktuelnog lidera i slabiji međusobni skor, pa Sutjeska juri tri boda kako bi stigla Budućnost, a “plavi” iz Podgorice žele pobjedu kako bi praktično obezbijedili šampionski pehar.

Podgoričanima u prilog ide i neriješen rezultat, ali ko smije da rizikuje da u derbiju igra na – remi!? To je uvijek mač sa dvije oštrice…

Međutim, pred vama nije klasična najava velikog derbija u okviru 32. kola. Pred vama je kratka storija prošarana statistikom i strijelcima o jedinom istinskom crnogorskom klasiku.

Klasiku koji je jedini postojao i u staroj velikoj Jugoslaviji i koji je privlačio pažnju probirljive publike. Klasiku koji je rađao heroje. Klasiku koji se igrao i u Drugoj ligi te nekadašnje velike zemlje. Klasiku koji je opstao i kada se država smanjila, pa i onda kada se naša zemlja osamostalila.

Klasiku koji je to bio i kada se Sutjeska mučila i igrala baraž za opstanak na samom početku nezavisne Crne Gore. Klasiku koji živi i koji će živjeti, a koji je nadživio i turbulenta vremena u našoj ligi.

Klasiku koji je to i kada nam je nivo fudbala na samom evropskom dnu, jer samo u toj svetkovini fudbala se može vidjeti nešto dobro. I nešto što će se Evropi svidjeti.

A taj klasik je bio na iskušenjima, naročito prvih sezona pred naletima Zete, Mogrena, Rudara… Budućnost se koprcala i borila, ali Sutjeske nigdje nije bilo. I tako su se rađali neki novi derbiji, koji to nikada nisu ni bili. Stvarali su se rivaliteti, koji nikada nisu postojali.

Jer kada god pričate sa nekim starijim igračem Budućnosti, koji je nosio dres “plavo – bijelih” u vrijeme SFRJ, za gore pomenuta tri tima će vam reći:

Oni su nama služili za treninge, poslije 15 nismo brojali“.

Ali, nakon obnove državnosti naše zemlje, svi su pomislili da su veliki na fudbalskoj mapi Crne Gore, upliv novca je igrao presudnu ulogu, ali ti projekti su bili osuđeni na propast, jer se nije vodilo računa ni o infrastrukturi, ni o omladinskoj školi, ni o budućnosti…

I zato sada ispaštamo!

A nakon 16 godina fudbala u Crnoj Gori, u 17. sezoni domaćeg loptanja, dobili smo odgovor koji smo odavno znali – crnogorski klasik je samo jedan.

To je okršaj Budućnosti i Sutjeske. Sve ostalo je od danas do sjutra!

1 komentar
S najviše glasova
Najnovije Najstarije
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare