NAJBOGATIJI VLASNICI ITALIJANSKIH KLUBOVA

Gazda drugoligaša najmoćniji na Apeninima

Foto: Kom

Serija A nekad je bila najbolja fudbalska liga u Evropi, a time i na planeti.

Krajem prošlog i početkom ovog vijeka klubove su vodili uglavnom italijanski biznismeni, koji su obožavali fudbal i godinama ulagali sopstveni novac.

U međuvremenu je primat preuzela Premijer liga, a italijanski Kalćo doživio krizu, iz koje već godinama pokušava da se podigne i postane platežno moćan na tržištu.

S tim u vezi Italijani su napravili listu šest trenutno najbogatijih vlasnika fudbalskih klubova na čizmi.

Na šestom mjestu su Džon Elkan i Juventus. U pitanju je unuk Đanija Anjelija, koji je preuzeo vođenje svih poslova vezanih za torinski klub. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 2,6 milijardi eura.

Foto: ImagoSport / Pixsell

Peto mjesto, na opšte iznenađenje, drži trećeligaš Vićenca, odnosno njen vlasnik Renco Roso – 3,7 milijardi eura. Da uspon Bolonje, koja je nadomak Lige šampiona, nije slučajan potvrđuje četvrta pozicija u ovoj disciplini. Njen vlasnik Đuzepe Saputo ima kapital vrijedan 4,3 milijarde eura.

Foto: Vićenca

Postoje, tačnije treće mjesto, drže Roma i njen američki gazda Dan Fridken sa 6,4 milijarde eura…

Foto: Francesco Natarelli / SportRep / Pixsell

Drugo mjesto pripada Fiorentini i njenoj alfi i omegi Roku Komisu sa 8 milijardi eura…

Foto: Matteo Ciambelli / DeFodi Images / Pixsell

I onda, na prvom mjestu istinska senzacija – Komo. U pitanju je trenutno drugoplasirani tim Serije B, koji želi da se vrati u elitu. Vlasnik Robert Artono iz Indonezije “težak” je – 24,2 milijarde eura, čime je debelo bogatiji od navedene konkurencije. Klub vodi jedan od njegovih sinova Mihael Artono.

Foto: Komo

Zanimljivo, među najbogatijima nema vlasnika Milana, Intera, Napolija, Lacija…