Gotovo je, nakon 15 sezona…

Lahoz sudi posljednju sezonu u Španiji, FOTO: Twitter
Lahoz sudi posljednju sezonu u Španiji, FOTO: Twitter

Tekuća sezona španske Primere biće i posljednja u kojoj će suditi čuveni Antonio Mateu Lahoz – to je odluka tehničkog arbitražnog komiteta sa željom da 46-godišnjak napusti teren i preseli se u VAR sobu koju sudija iz Valensije generalno ne simpatiše…

Još nakon Mundijala u Kataru pojavila se informacija da Lahoza čeka penzija, u Španiji ne postoji starosna granica za sudije, on želi i dalje da dijeli pravdu na terenu, ali prema pisanju uticajne Marke, nadređeni više ne računaju na njega.

Razna su mišljenja o Lahozu, mada, činjenica je da je riječ o sudiji čije ime se često provlačilo kroz svjetske, a pogotovo španske sportske medije. Otići će kao sudija koji se pojavljivao na najviše Svjetskih prvenstava u modernoj istoriji Španije, nije uspio da nadmaši samo Huana Gardeazabala koji je bio na centru na tri vezana Mundijala – Švedska 1958, Čile 1962, Engleska 1966. Lahoz je dijelio pravdu u Rusiji na meču Danska – Australija, te Island – Hrvatska, a u Kataru je dobio da radi meč između domaće selekcije i Senegala, zatim derbi Iran – Sjedinjene Američke Države i četvrtfinale između Holandije i Španije gdje je podijelio čak 18 kartona! Nakon tog, slobodno rečeno kontroverznog meča, FIFA ga je na čelu sa Pjerluiđijem Kolinom poslala kući odbacivši mogućnost da Španac sudi finale.

I ove sezone ga je sadašnji šef sudijske komisije u Španiji, Luis Medina Kantaleho, slao u “frižider” nakon katalonskog derbija Barselone i Espanjola gdje je opomenuo 16 fudbalera i isključio dvojicu.

Sudio je Lahoz 2021. godine na portugalskom Dragau finale Lige šampiona između Čelsija i Mančester sitija nakon kojeg su se radovali londonski “plavci”.

Poznat je u svijetu sudija kao “Pedagog”, jer voli i često priča sa fudbalerima. Od 2011. godine je FIFA sudija, a u španskoj Primeri debitovao je 2008. godine. Do sada je dijelio pravdu na 282 utakmice domaćeg prvenstva, više imaju samo Ituralde Gonzales (291) i Undijano Maljenko (348).