LIONEL SKALONI

“Gubimo esenciju fudbala, pustite djecu da igraju i griješe”

Lionel Skaloni / Foto: Cao Can / XINHUA / Pixsell

Argentina je na osvajanje Kopa Amerike čekala 28, a na svjetsku titulu 36 godina. Onda se pojavio Lionel Skaloni, najprije preuzeo reprezentaciju kao privremeno rješenje da bi potom 2021. i 2022. podigao pomenute trofeje i svoje ime upisao zlatnim slovima u fudbalskim knjigama.

Kao takav, vrsni trener i psiholog, Skaloni danas uživa veliko poštovanje duž planete, a svaki njegov istup pažljivo se sluša. Ima se što i čuti. Ovog puta nekadašnji igrač La Korunje, Vest Hema, Rasing Santantera, Lacija, Majorke i Atalante rezimirao je rad sa djecom, skenirajući greške koje čine treneri.

“Gubimo esenciju fudbala. Ne samo na profesionalnom nivou, već i u radu s djecom. Primjer, moja djeca igraju u Španiji i pretrpana su informacijama. Oni ni ne prime loptu, a već im se govori što treba da rade. Sve je manje driblera, jer čim prime loptu čuju – “dodaj!”. Zamislite da su to govorili Leu Mesiju kada je imao osam godina – sada ga ne bismo imali”, naglašava Skaloni.

Foto: XINHUA / Pixsell

Što zbog brzine života i sporta, što zbog rezultata i finansijske koristi, danas djeca cijeli put sazrijevanja moraju da prođu puno brže nego što je nekada to bio slučaj. Pritisak je ogorman još od najranijih fudbalskih dana.

“Ako djetetu od sedam ili osam godina kažeš da trči dijagonalno – uništićeš ga. Jer, on ima samo sedam godina! Treba da igra s loptom i griješi, a kad bude imao 14-15 godina onda sve te greške treba polako ispravljati u hodu”, ističe Skaloni, poslavši završnu poruku svim trenerima.

“Ovo vam je poruka za budućnost. Ovo je sport i ljepota fudbala ne smije da se izgubi”.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare