ALFA I OMEGA BAJERNA

“Gvardiola je imao ideju da Nojera postavi kao vezistu, ali…”

Foto: DeFodi Images / Pixsell

Kroz cijelu bogatu karijeru Manuel Nojer, pored brojnih parada, prepoznat je i kao neko ko voli da učestvuje u igri te nerijetko izlazi daleko od sopstvenog gola, pa čak i posjećuje polovinu terena suparnika.

Upoznat sa manirom legendarnog čuvara mreže, Pep Gvardiola je svojevremeno, dok je vodio Bajern, došao na korak od ideje da Nojeru u jednoj utakmici pruži priliku na poziciji veziste. Otkrio je to prvi čovjek bavarskog giganta i ikona njemačkog fudbala Karl-Hajnc Rumenige.

“Nakon osvojene titule u Bundesligi, Gvardiola je u jednom trenutku sljedeće sezone ozbiljno razmišljao o ideju da Nojera stavi kao vezistu. Međutim, uložio sam ogroman trud da ga spriječim u tom naumu. Jer, takav potez mogao bi da se protumači kao čista arogancija”, ispričao je Rumenige.

Interesantno, i u Mančester sitiju je golman Ederson, koji takođe voli da ima loptu u nogama, u jednom trenutku poželio da izvodi penale i slobodne udarce te se kandidovao da zaigra u samom polju. No, Gvardiola je takve zahtjeve Brazilca ignorisao (za sada).

U istoriji fudbala nekolicina golmana poznati su po izvođenju jedanaesteraca i slobodnjaka. Legenda Sao Paula Rožerio Seni postigao je nevjerovatnih 129 golova u karijeri. Takođe, tu je i čuveni Paragvajac Hoze Luis Čilavert, autor 59 pogodaka, a najstrože kazne izvodio je upravo i bivši golman Bajerna Hans-Jerg But, tresavši mrežu 29 puta u karijeri.

Ulogu golman-igrač, preciznije napadač, svojevremeno je u Meksiku imao nezaboravni Horhe Kampos, ali u Evropi takva mogućnost još nije razrađena do tančina da bismo takvu rokadu vidjeli, posebno na najvećem nivou fudbala.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare