Igrač Monce osuđen na zatvor zbog namještanja: “Dokazaću svoju nevinost”

Fabrizio Carabelli / LiveMedia / DeFodi Images / Pixsell

Gotovo devet godina prošlo je od utakmice Serije B između Avelina i Modene. Na prav, jedan sasvim običan par drugoligaškog italijanskog prvenstva.

Međutim, baš zbog te utakmice član Monce, na pozajmici iz Torina, Armando Ico sada je osuđen na pet godina zatvora zbog namještanja iste. Italijanski sud teretio je 31-godišnjeg centralnog beka da je učestvovao u klađenju na određene utakmice i organizovanom kriminalu.

Sporni meč Modena i Avelino, čiji je član tada bio Ico, odigrali su 17. maja 2014. Modena je slavila 1:0 golom Tomaza Bjankija u 49. minutu, a Ico taj susret odgledao sa klupe za rezervne igrače.

Ipak, uslijedila je istraga vezana za pomenutu utakmicu, da bi sada sud u Napulju prvostepeno osudio Ica na pet godina. On je, kako se navodi u presudi, zajedno sa tadašnjim saigračima Franćeskom Milesijem i Lukom Pinijem prihvatio mito Umberta i Antonija Akursa, koji su članovi klana Vanela Grasi.

“Jako sam razočaran ovom presudom. Oslobođen sam jer nisam počinio nikakvo zlodjelo na utakmici Avelino – Ređina, ali sam optužen za utakmicu Modena – Avelino u kojoj nisam ni igrao. Pročitaću razloge ovako strašne odluke sa svojim advokatima i, naravno, uložiti žalbu. Vjerujem u pravdu i siguran sam da ću dokazati svoju nevinost. Hvala Monci na iskrenoj podršci i mojoj porodici”, rekao je osuđeni Ico.

Braća Akurso su, prema optužnici, tada dostavili 30.000 eura Milesiju, koji je potom podmitio svoje saigrače u Avelinu, uključujući i Ica. Razlog – jedan od dva brata, Antonio, uložio je 400.000 eura da će Modena postići pogodak u toj utakmici. Ukupan dobitak iznosio je na kraju 60.000 eura.

Ico je nedavno odigrao cijelu utakmicu u remiju Monce i Rome (1:1), a sjutradan je saznao prvostepenu presudu.