ZAŠTO SE MLADA REPREZENTACIJA MUČI?

Kad je “bonus fudbaler” obaveza, a ne izazov

Viktor Đukanović jedini pravio razliku protiv Finske, FOTO: FSCG
Viktor Đukanović jedini pravio razliku protiv Finske, FOTO: FSCG

Priželjkivala je mlada reprezentacija na domaćem terenu dvije pobjede u proteklom kvalifikacionom prozoru za Evropsko prvenstvo, ali iz mečeva sa Jermenijom (0:0) i Finskom (1:2) osvojila je svega bod. Na taj način naša selekcija šanse za što visočiji plasman u grupi, ili čak EURO, svela je na minimum.

U predstojećih pet utakmica (Albanija, Rumunija i Švajcarska kod kuće, Rumunija i Finska u gostima) selektor Nikola Rakojević sa svojim izabranicima će pokušati da izbjegne sudbinu protekla dva, rezultatski gledano, najslabija ciklusa fudbalskog tima do 21 godine.

<<< Ne štima

Vidjećemo u kakvom sastavu će nastupati tim prekaljenog stručnjaka, s obzirom da Rakojević u duelima sa Jermenijom i Finskom nije mogao da računa na povrijeđenog Andriju Radulovića, talentovani Vasilije Adžić igrao je sa omladincima elitnu rundu kvalifikacija za EURO, a prisustvo Viktora Đukanovića u meču sa Fincima je dokazalo, nije to nikakva novost, da je ofanzivac švedskog Hamarbija fizički i igrački daleko ispred svakog mladog reprezentativca. Meteorski uspon karijere nekadašnjeg bisera Budućnosti raduje, ali istovremeno otkriva koliko je limitran naš nacionalni tim, sastavljen uglavnom od igrača iz domaće lige.

<<< Rakojević odstranio dva reprezentativca zbog nediscipline

<<< “Nisu ispoštovali pravilnik, mogu da razumijem godine, ali ne i postupke”

A, mladi u našem prvenstvu, igraju više nego ikada, s obzirom na to da je u tekućoj sezoni na snazi odluka da minimum dva mlada fudbalera u jednom timu moraju početi i završiti utakmicu – jedan ispod 21 i jedan ispod 20 godina.

Pravilo, takozvanog “bonus fudbalera”, počelo je da se primjenjuje u našoj ligi na startu sezone 2016/17, potom su pet narednih godina igrala po dva fudbalere, prošle sezone jedan (što je izazvalo negodovanje pojednih klubova), a od ove sezone, kao što smo već naveli – dva.

Međutim, većini trenera u crnogorskom klupskom fudbalu pravilo “bonus fudbalera” stvara pritisak i obavezu, a ne izazov da od mladih igrača stvore pravog reprezentativca. Samim tim, po automatizmu je i selektor Nikola Rakojević prinuđen da komponuje tim od “bonusa”, pa je zaraditi kartu za ulazak u mladi nacionalni tim nikad lakše. Vidjeli smo to upravo u mečevima sa Jermenijom i Finskom jer je, kako treneri vole da kažu, teren jedina istina.

<<< “Zaslužili smo više danas, nastaviću da dajem šansu igračima iz naše lige”

Pa se tu možda i krije razlog rezultatski slabih ciklusa mlade reprezentacije, koja upravo od pravila “bonus fudbalera”, niti jednu završnicu kvalifikacija nije dočekala sa kakvom-takvom šansom za plasman na veliko takmičenje. Evo i šta kažu tabele…

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025. godine

Standings provided by Sofascore

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2023. godine

Standings provided by Sofascore

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2021. godine

Standings provided by Sofascore

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2019. godine

Standings provided by Sofascore

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2017. godine

Standings provided by Sofascore
Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare