VILI SANJOL

Kako je u Podgorici govorio tvorac gruzijske bajke: “Ne želimo cijelu tortu”

Sanjol i Prosinečki pred meč u Podgorici, Foto: Dejan Lopičić / Lob Sport
Sanjol i Prosinečki pred meč u Podgorici, Foto: Dejan Lopičić / Lob Sport

Kako god budu igrali u nastavku prvenstva, fudbaleri Gruzije ostaće apsolutni i najveći hit Evropskog šampionata.

Debitant na kontinetalnom takmičenju uspio je da prođe grupnu fazu, iako je na startu turnira poražen od Turske 3:1 – mnogi će reći nezasluženo.

Izdigao se tim Vilija Sanjola na psihološkom planu, osvojio bod u obračunu sa Češkom (1:1), a mogao sva tri znajući da je Saba Lobjandize u posljednjem napadu imao zicer, nažalost po Krstaše, poslao loptu preko prečke.

I, onda je uslijedio krešendo, momenat kada se cijela fudbalska Evropa, ma čitav svijet, zaljubio u Gruziju! Trijumf nad Portugalom 2:0, čist kao suza, kojim su Kviča Kvarachelija i drugovi trasirali put ka osmini finala gdje će večeras igrati sa moćnom Španijom (21.00h).

Dizajn: Filip Vojvodić/Lob Sport

Podsjetimo da su Gruzini pred možda i najveći trenutak u sportskoj istoriji te zemlje, boravili u Podgorici i u generalnoj probi poprilično rutinski savladali Crnu Goru 3:1.

“Mnogo nam je značila pobjeda zbog samopouzdanja za sve što nas čeka. Međutim, vidjeli smo da nijesmo fizički još na maksimumu”, istakao je tada Sanjol.

Nekadašnji francuski reprezentativac je u februaru 2021. godine preuzeo Gruziju, a do enormnog uspjeha stigao preko baraža Lige nacija – Gruzini su prvo savladali Luksemburg 2:0, a boljim izvođenjem jedanaesteraca eliminisali kvalitetnu Grčku.

“Treba da se nakupimo iskustva tokom Evropskog prvenstva, to je prvo šta treba da dobijemo. Igrači treba da steknu dosta zrelosti, jer nije bitan samo EURO, već i budućnost reprezentativaca Gruzije. Imamo mnogo mladih igrača, nadam se da će im ovaj turnir biti od koristi, kao i cjelokupnom fudbalu u Gruziji. Naši ciljevi su znatno drugačiji od favorita”, govorio je tog 9. juna Vili Sanjol crnogorskim novinarima.

A kakva fudbalska euforija trenutno vlada Gruzijom dovoljno govori podatak da je nekadašnji premijer te države, Bizdina Ivanišvili, obećao igračima i stručnom štabu premiju od 10 miliona eura nakon istorijske pobjede nad Portugalom. Ukoliko kreiraju još jedno čudo, i pobijede Španiju, najbogatiji Gruzin je spreman da izdvoji još deset miliona za Kvaracheliju i drugove.

“Kad negdje nikada nijeste bili, a onda se tu pojavite, ne možete reći da želite cijelu tortu. Moramo biti skromni”, rekao je Sanjol.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare