Kao Harison Ford u Blejd Raneru – tako je Aćerbi otkazao Halanda

Aćerbi je dobio duel sa Halandom, FOTO: Twitter
Aćerbi je dobio duel sa Halandom, FOTO: Twitter

Osvojio je Mančester siti Ligu šampiona pobjedom nad Interom u istanbulskom finalu 1:0. Meč je sredinom drugog poluvremena pogotkom riješio Rodri.

“Neroazuri” su imali kolosalne prilike da se vrate u meč preko Federika Di Marka i nesrećnog Romelua Lukaku. Međutim, ako moramo da biramo moralnog pobjednika najvažnije utakmice evropskog klupskog fudbala onda je to Franćesko Aćerbi.

Sa jedne strane Erling Haland 22-godišnji centarfor sa 52 gola na 52 utakmice, a sa druge 35-godišnji štoper koji je preživio tumor, odbačen od Lacija kao “staro gvožđe”.

<<< PRELISTAVANJE: IncrediTREBLES

<<< Istanbul je grad Skota Karsona

<<< Mančester siti kao Crvena zvezda

Italijanska “Gazzetta” o duelu pomenutih fudbalera slikovito govori i podsjeća na film “Blade Runner”. Aćerbi je u Istanbulu djelovao poput junaka pomenutog filma, glumca Harisona Forda koji se bori sa takozvanim replikantima i u tom obračunu koristi svoju lucidnost, ostavio je srce na teren, kao istinski defanzivac koji u svojoj karijeri ima sijaset utakmica.

Haland je počeo loše, nije pronašao dobru vezu sa Kevinom De Brujneom (koji se kasnije povrijedio) i izgledao je isključeno od tima. Aćerbi ga je u stopu pratio, a ispustio ga samo jednom kada je pomenuti majstor iz Belgije sjajnom vertikalom pronašao Norvežanina čiji je udarac poprilično rutinski neutralisao golman Onana. U 40. minutu Aćerbi se bacio i glavom otklonio opasnost uzvikujući: “Ne plašim se”.

U drugom poluvremenu Haland je djelovao uznemireno, a iskusni Italijan, koji je dan ranije ismijavan od strane engleskih tabloida, pun optimizma zaustavljao je svaki pokušaj rivala.

“Gazzetta” nastavlja slikovito da opisuje kako je Aćerbi u 81. minutu klizećim startom stigao u prostor prije Halanda, odnio loptu uz poruku: “Pobjeđuješ, ali ja se ne predajem, branim se kao da sjutra ne postoji”.

Potom je 35-godišnji štoper otišao i u napad, kao dodatni centarfor i bilo bi zaista senzacionalno da je njegov potez donio Interu zasluženi remi.

Mančester siti je osvojio Ligu šampiona, ali je Aćerbi zasijenio Halanda, čovjeka monstruoznih statistika, nezaustavljivog Tora sa Dalekog sjevera koji je, frustriran u finišu, dobio i žuti karton zbog nesportskog ponašanja.

Duboko u sebi Aćerbi zna da je osvojio ličnu Ligu šampiona.