BOMBA NA OSTRVU

Klop napušta Liverpul na kraju sezone

Odjeknula je prava bomba sa Ostrva. Jirgen Klop napušta Liverpul na kraju sezone.

Odlučio je njemački stručnjak da napusti klupu Redsa kada mu istekne ugovor. Želio je klub da ga zadrži, ali nakon osam godina Klop riješio da je dosta.

Mogu da razumijem da je za mnoge ljude ova odluka trenutni šok, posebno kada to čujete prvi put, ali mogu da objasnim ili barem da pokušam da objasnim. Obožavam apsolutno sve u vezi sa ovim klubom, obožavam sve u ovom gradu, obožavam naše navijače, tim, stručni štab… Sve. Ali to što sam svejedno donio ovu odluku vam pokazuje da sam uvjeren da je to odluka koju moram da donesem“, rekao je Klop za klupski sajt.

Objasnio je i razlog šokantne odluke.

Riječ je o tome da, kako to da kažem, ostajem bez energije. Nemam sada problem, znao sam već neko vrijeme da će u jednom trenutku doći do ovoga, ali za sada sam apsolutno u redu. Međutim, znam i da ne mogu ovaj posao da radim iznova i iznova i iznova…

Veza njega i navijača Liverpula bila je posebna. I baš zbog njih je odlučio da odluku saopšti šest mjeseci ranije.

“Posle svih ovih godina i svega što smo prošli, raslo je poštovanje koje imam prema vama, ljubav prema vama i najmanje što vam dugujem jeste istina, a ovo je istina. Klubu sam rekao već u novembru. Moram još malo da objasnim ljudima koji sa strane vide samo ono što se dešava kraj aut linije, na treninzima i tome slično. Veći dio mog posla se obavlja sa strane. To znači da čim počne sezona, ti već razmišljaš o sljedećoj”.

“Kada smo sjeli da razgovaramo o potencijalnim pojačanjima, ljetnjim pripremama, pomislio sam: ‘Nisam siguran da ću tada biti ovde’. I iznenadio sam samog sebe. Očigledno sam počeo da razmišljam o tome. Nije počelo odmah, ali jasno je da je prošla sezona bila super-teška. Bilo je trenutaka u kojima bi drugi klubovi vjerovatno rekli: ‘Hajde sad, hvala na svemu, ali sada je čas da se rastajemo’. To se nije desilo. Za mene je bilo super, super, super-važno da tim vratim na pravi kolosjek, samo sam o tome razmišljao. Kada sam shvatio da imamo zaista dobar tim, sa ogromnim potencijalom, u sjajnim godinama, sa super karakterima, onda sam počeo opet da razmišljam o sebi. I ovo je epilog. Nije ovo ono što želim, ali jeste ono što smatram da je 100 odsto ispravno”.

Nakon odlazaka simbola kluba, te smjene generacija Liverpul se ponovo bori za titulu. I ima šansu da osvoji na Klopovom oproštaju.

“Imaćemo taj trenutak, možda kada budemo igrali posljednju utakmicu ovdje ili gdje već, da li u drugoj zemlji ili drugom takmičenju. Biće vremena za sve te stvari. Ali hajde sada da stvarno zapnemo. Spoljni svijet će hteti da iskoristi ovu odluku, da joj se podsmijeva, željeće da nas poremete. Ali mi smo Liverpul. Prošli smo i kroz teže periode. Vi ste sve to prošli i prije mene. Hajde da nam to bude snaga. To bi bilo zaista kul. Hajde da iz ove sezone iscijedimo sve što imamo i da dobijemo još jedan razlog da se nasmijemo kada se u budućnosti osvrnemo iza nas”.

U Liverpul je 56-godišnji stručnjak rođen u Štutgartu stigao 2015. godine nakon odlaska Brendana Rodžersa, a njegovim dolaskom krenulo je rađanje dinastije u gradu Bitlsa i izrastao je u istinsku legendu kluba. Osvajao je titule prvaka Evrope, prvaka svijeta, nakon 30 godina čekanja konačno je osvojena i titula šampiona Engleske. Tu su i trofeji u FA Kupu, Liga kupu, Superkupu Engleske, Superkupu Evrope, a jedini trofej koji mu je izmakao je onaj Lige Evrope kada je 2016. godine u finalu bila bolja Sevilja.