Klupko se odmotava! Uprava Jedinstva poništila uspjeh fudbalera…

Kada organizacija zadužena za prvoligaško takmičenje – kod nas je to FSCG, dok je svuda u Evropi normalno da postoji Udruženje klubova – odluči da se sve utakmice igraju u identičnom terminu, onda znate da je još jedna sezona došla do samog kraja.

CFL, Crnogorska fudbalska liga, ulazi u sami finiš koji će nam riješiti sve nedoumice, ostala su još tri kola, a današnje 34. se širom Crne Gore igra od 18.00 sati.

I moglo bi da odmota zamršeno prvoligaško klupko koje odavno nije bilo zanimljivije za svaku poziciju. Ali, i da ga dodatno zamota…

Apsolutni derbi 34. kola se igra u Bijelom Polju, gdje se – ukoliko uslovi dozvole i ne bude kiše – očekuje krcat stadion. Možda je pred nama i najljepša utakmica u sezoni.

Trećeplasirano Jedinstvo dočekuje prvoplasiranu Budućnost na svom Gradskom stadionu u 18.00 sati, utakmica će imati draž derbija zbog publike, želje Podgoričana za trijumfom kako bi se približili tituli, želje Bjelopoljaca da se prikažu u što boljem svijetlu pred svojom publikom.

Međutim, igrači Jedinstva neće imati tu draž borbe za treće mjesto, koje možda vodi u Evropu na kraju sezone. Jednostavno, uprava Bjelopoljaca je poništila sav trud igrača pošto nije aplicirala za evropsku licencu, tako da Jedinstvo neće igrati Evropu, pa sve i da je izbori.

Još jedan dokaz koliko se neozbiljno radi u našem fudbalu…

Ali vratimo se na teren – Budućnost je sva tri puta ove sezone savladala Jedinstvo (3:0 i 4:0 pod Goricom, 1:0 u Bijelom Polju), ima super pozitivan skor u međusobnim duelima – 20 utakmica: 16 pobjeda, četiri remija; osam utakmica u Bijelom Polju: šest pobjeda, dva remija – ali Budućnost ima očigledan problem što se tiče utakmica u gostima.

Plavi su na na posljednjih sedam utakmica na strani upisali samo jednu pobjedu, dodali dva poraza i četiri remija. Sa druge strane, Jedinstvo na šest utakmica zaredom kod kuće ne zna za poraz – četiri pobjede, dva remija.

Definitivno derbi, još će mu život udahnuti veliki broj navijača, kako iz Podgorice, tako i iz Bijelog Polja. Još samo da je uprava Jedinstva svojeveremeno aplicirala za evropsku licencu, ali očigledno tada kada se predavalo za Uefina takmičenja, Bjelopoljci nisu vjerovali da igrači mogu izboriti Evropu.

Širom Crne Gore će raditi tranzistori, a u Bijelom Polju će se osluškivati šta se dešava u Nikšiću, kao i obratno. A u gradu piva i čelika, aktuelni šampion Sutjeska dočekuje desetkovani Rudar (18.00) i sve sem laganog trijumfa Nikšićana bilo bi prvoklasno iznenađenje.

Sutjeska želi lagani trijumf i dobre vijesti iz Bijelog Polja (remi ili poraz Budućnost) kako bi u posljednja dva kola ušla ravnopravno što se tiče borbe za titulu, dok će Rudar pokušati da prigrabi koji bod za sebe koji bi mu značio u borbi za opstanak, ali bez tri glavna igrača – teško.

Dva rivala koja će danas odmjeriti snage kraj Bistricu, u aktuelnoj sezoni su se sastali četiri puta – tri puta je lagano slavila Sutjeska (4:1, 4:0, 2:0), dok je na početku sezone, dok su se Nikšićani tražili, viđen neriješen rezultat 0:0.

Sutjeska se nalazi u solidnoj formi (sedam utakmica bez poraza: četiri pobjede, tri remija), dok Rudar igra toplo – hladno: kod kuće je dobar, na strani ne može da se snađe (vezao dva poraza).

A dok Rudar bude igrao u Nikšiću, osluškivaće šta se dešava na Gradskom stadionu u Beranama, gdje se sastaju “domaće” Jezero sa posljednjeplasiranom Iskrom (18.00). I upravo će se, čini se, u tom trouglu – Rudar, Iskra, Jezero – tražiti putnici u baraž, kao i u Drugu ligu Crne Gore.

Sa porazom Rudara u Nikšiću, Jezero i Iskra bi bili nadomak sigurne luke uz sopstveni trijumf, dok Jezeru u neku ruku odgovara i bod.

Jezero i Iskra su se ove sezone sastali tri puta (dva remija, jedna pobjeda Iskre), a u nezavisnoj Crnoj Gori su odigrali 23 utakmice – sedam pobjeda Jezera, sedam remija, devet trijumfa Iskre. Iskra je trenutno u nešto boljoj formi nego Jezero (Iskra pobjeda i remi u posljednja dva kola, Jezero dva poraza u posljednja dva kola), ali ništa ne mora danas da bude garancija.

Jednostavno, direktan meč za opstanak je u pitanju…

Petrovac i Mornar će se sastati u primorskom derbiju (18.00), negdje i jednima i drugima odgovara neriješen rezultat, mada Mornari moraju da ostvare još jedan trijumf kako bi prebrinuli sve brige oko opstanka.

Petrovac će finiš sezone da odigra bez glavnih igrača Čagasa i Fausta, sa kojima su raskinuti ugovori, pružiće šansu nekih svojim momcima, dok će Mornari u završni dio prvensrva ući superofanzivni sa novim trenerom Zoranom Đuraškovićem.

Petrovac i Mornar su u aktuelnoj sezoni odigrali četiri utakmice (tri prvenstvo, jednu u Kupu), uspješniji je bio Mornar sa tri pobjede (dvije u prvenstvu, jednu u Kupu), dok je Petrovac slavio samo jednom. Što se tiče ukupnog međusobnog skora, situacija je sljedeća: 40 utakmica – 19 pobjeda Petrovca, 10 remija, 11 trijumfa Mornara.

Kada se sagleda kompletan raspored, primorski derbi možda izaziva i najmanje pažnje, jer je Petrovac osigurao sigurnu luku, a Mornar je baš blizu.

Zato će sve da pršti na utakmici Arsenal – Dečić (18.00) koja se igra na Trening kampu FSCG – biće to sudar za treće ili četvrto mjesto, koje eventualno vodi na evro – scenu, jer znamo da Jedinstvo sigurno neće igrati Evropu i ukoliko bude treće.

Današnji okršaj je posebno važan za Dečić, jer Arsenal ima šansu da osvoji Kup i plasira se u Evropu, zato za Tivćane ovo nije posljednja prilika, dok za Tuzane vjerovatno jeste. A okršaj na Kampu FSCG bi mogao da riješi i ko je bolji međusobno ukoliko dva tima budu imala isto bodova na kraju sezone.

Razlog je taj što su se Arsenal i Dečić ove sezone sastali tri puta – jednom je slavio Arsenal, jednom Dečić, dok je jednom bilo neriješeno.

Čini se da je pred Dečićem utakmica sezone, možda i pred Arsenalom, nadamo se još jednom spektaklu…

I jedan i drugi tim u posljednje vrijeme igraju promjenljivo, a u istoriji su se sastali 16 puta – tri pobjede Arsenala, šest remija, sedam trijumfa Dečića.