LOB ON TOUR: Lusail – stadion Mesijeve najveće pobjede

Lusail je jedan od najljepših stadiona planete, FOTO: Lob Sport
Lusail je jedan od najljepših stadiona planete, FOTO: Lob Sport

Na obali Persijskog zaliva ušuškan je jedan od najljepših svjetskih fudbalskih dragulja – stadion Lusail. Grandiozna arena, ponos katarskog naroda, ogledalo države sa tolikim nacionalnim značajem da se čak našao i na novčanici – katarskom rijalu.

Zauvijek će ostati zlatnim slovima ispisan u bogatoj istoriji fudbalske igre kao poprište finala 22. izdanja Svjetskog prvenstva u kojem je Argentina nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca skinula svjetsku krunu Francuzima i dovela do proklamacije Lionela Mesija u kralja najvažnije sporedne stvari na svijetu. Pobjeđivao je Leo na svim meridijanima planete, ali sudbina je htjela tako da slika kako najveći svih vremena podiže najvrijedniji pehar u sportu bude pretvorena iz sna u javu baš ovdje, u Dohi, gdje je argentinski biser u zlatnoj katarskoj školjki dočekao puni sjaj….

Lusail na novčanici od deset katarskih rijala, FOTO: Lob Sport

Sve smo to, kao praktično i cijela planeta, imali prilku da vidimo putem malih ekrana, ali doživjeti uživo svu moć i raskoš koju pruža Lusail – pamćenje je koje ne može da izblijedi.

Ideja o dizajnu stadiona nastala je kroz jedan od simbola islamskog i arapskog svijeta – ručno rađene posude. Riječ je o činijama koje su ljudi pronalazili kroz pustinju kao autentičnu zaostavštinu iz prošlosti, pa se samim tim Lusail najviše uklapa sa tradicijom i kulturom zemlje domaćina.

Takođe, interakcije svjetlosti imitiraju fanarske lampe u regionu. Kako vrijeme bude prolazilo, zlatni eksterijer će izblijedjeti replicirajući stare metalne rukotvorine kako bi mjesto oživjelo sa kulturnim karakterom. Planirano je da po završetku Mundijala da se dio stadiona rasklopi i bude pretvoren u društveni prostor sa prodavnicama, kafićima, atletskim i obrazovnim ustanovama, kao i ambulantom. Međutim, punu snagu Lusail pokazuje i tokom Azijskog kupa, pa će nakon pomenutog turnira kapacitet stadiona biti smanjen na 20 hiljada.

Stadion Lusail izgrađen je za svega pet godina, koštao je 700 miliona eura, a svojim izgledom objedinjuje fudbal i arhitektonsku istoriju. Kapacitet je, i dalje kao tokom Mundijala 89.966, što potvrđuje i činjenica da je na sinoćnjem otvaranju Azijskog prvenstva prisustvovalo 82.490 gledalaca.

“Naša ambicija je bila da stvorimo upečatljivu, ali jednostavnu formu koja odražava funkciju zgrade, odgovara klimi Katara i poboljšava teatralnost događaja”, rekao je za Luk Foks, šef studija u Foster + Partners, kompaniji koja je bila zadužena za dizajn stadiona.

Stadion stoji na širokom podijumu, sa ulaznim kapijama postavljenim ispod krivine zlatne fasade koje vode do hola koji se nalazi između dva nivoa tribina. Iskustvo dolaska na stadion je impresivno. Gledaoci ulaze u “posudu” između dva nivoa sjedišta koja su namerno zbijena da pojačaju osećaj drame dok koračaju ka areni.

“Koristeći iskustvo redizajniranja stadiona Vembli sa sada već legendarnim lukom, nevjerovatno smo ponosni što smo stvorili jedinstven i momentalno prepoznatljiv simbol za Katar”, rekli su iz Foster + Partnersa

A teren? Riječ je o podlozi koju ima novi Santjago Bernabeu, brazilska Marakana, Park Prinčeva, San Mames, pa čak i stadion Rajko Mitić u Beogradu. U pitanju je 100 odsto prirodni pokrivač trave, ojačan specijalnim sintetičkim vlaknima, koja omogućavaju da trava bude čvrsta i ima otpimalan razvoj korena. U pitanju je posebna tehnologija pletenja ili šivenja, koja se vrši specijalnim mašinama i omogućava do četiri puta duži vijek trajanja od običnih podloga.

FOTO: Lob Sport

Ovi fudbalski tereni izgrađeni su na pješčanoj podlozi sa malim dodatkom organskog materijala. S obzirom na to da je pijesak pokretljiva supstanca, a fudbalski teren najčešće karakteriše slab korijen, sintetička vlakna obavljaju funkciju stabilizacije sloja pijeska i obezbjeđivanja ravne površine. Ušivanje 20 miliona sintetičkih vlakana u travnati teren na bazi pijeska obezbjeđuje da se voda brzo odvodi sa površine. Na taj način onemogućava stvaranje blata i kaljuge.

Lusail – doživljaj za sva vremena.