Lobiranje može da počne: Da li će doći do promjena u FSCG?

FOTO: FSCG

Dejan Savićević je (ne)zakoniti predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore, opozicija okupljena oko Jovana Kaluđerovića želi da preuzme rukovođenje Savezom i garantuje „spas crnogorskog fudbala“, a država je, kao nerijetko do sada, nijemi posmatrač.

Niti je priznala (ne)zakonito – pred zakonom Crne Gore – izglašavanje Savićevića za novog – starog predsjednika, niti se oglašava o ovoj, javnosti veoma zanimljivoj temi.

I tako sve u krug. Rekla – kazala…

A suština je uvijek ista – Crna Gora je zemlja čuda i malo je kome jasno kako uopšte opstaje, kad sistemi ne funkcionišu.

Pored gostovanja naše reprezentacije Srbiji 17. oktobra, najvrelija fudbalska tema je izbor predsjednika Udruženja klubova FSCG – Centar

„Izvršni odbor donio je odluku o raspisivanju Izborne Skupštine Udruženja klubova FSCG – Centar, koja će se održati 08.11.2023. godine u Podgorici, a na kojoj će se, shodno Statutu Fudbalskog saveza Crne Gore i Statutu Udruženja klubova FSCG – Centar, izabrati predsjednik Udruženja“, saopšteno je 29. septembra nakon XII sjednice Izvršnog odbora FSCG.

FSCG je „poklekao“ jer je Izborna Skupština Udruženja klubova FSCG – Centar trebala da se raspiše neposredno nakon smrti bivšeg predsjednika Vladana Vučelića, a opozicija je konačno „dočekala“ šansu da pokuša da smijeni Savićevićeve ljude.

A šta nas sve čeka?

Očigledno lobiranje sa obje strane, jer jedni drže Jug, a drugi (Dejova opozicija će reći takođe nezakonito) Sjever, tako da ko god osvoji Srednju regiju blizu je svih rukovodećih pozicija u Kući fudbala.

I jedni i drugi se nadaju, ali su svjesni da se stvari lome oko samo nekoliko glasova…

Logično, na megdan 8. novembra će izaći Savićevićeva i Kaluđerovićeva struja, a kako LOB SPORT nezvanično saznaje frakciju aktuelnog predsjednika FSCG će predstavljati Risto Lakić, dok će stranu oponenta najvjerovatnije zastupati legenda crnogorskog fudbala Dragan Guzo Vujović.

Pišemo nezvanično, jer oba tabora još vagaju – Savićević se razmišlja između Prentića (v.d. predsjednika Udruženja klubova FSCG – Centar) i Lakića (sportski direktor Iskre), jer kao nikada do sada pred izbore nije toliko siguran.

Sa druge strane, Vujović je “idealan kandidat” opozicije, ali legendarni Guzo želi da zna da ima punu podršku. Jednostavno, ne želi da mu se desi ono što se desilo Krstu Koprivici prije nešto više od mjesec dana kada je, žarkonski rečeno, bio spreman puč u nekadašnjoj Srednjoj regiji.

Tada su klubovi koji su stali iza Koprivice, na dan glasanja odustali, a navodno je bilo sve spremno da opozicija nakon Juga preuzme i – Centar.

Dragan Vujović iza sebe ima tvrdo jezgro, dok aktuelna pozicija nakon promjene vlasti nije toliko snažna, ali to ne znači da neće pokušati da zadrži rukovodeće pozicije.

Naravno, čitav proces ima i političku pozadinu.

Lobiranje može da počne…