Na dan osvajanja evropske titule dilema – koja je prava Steaua?

Na današnji dan prije 37 godina, 7. maja 1986. godine na stadionu “Ramon Sančes Pishuan” u Sevilji, desilo se jedno od najvećih izenađenja u svijetu fudbala.

Steaua iz Bukurešta popela se na krov Evrope, pošto je u finalu tadašnjeg Kupa šampiona savaladala favorizovanu Barselonu boljim izvođenjem jedanaesteraca 2:0. Heroj utakmice je bio Helmut Dukadam, koji je odbranio sva četiri penala fudbalerima Barse. To je i dan danas rekord u evropskim takmičenjima. Na drugoj strani je golman Katalonaca Uruti, koji je u to vrijeme važio za specijalistu za jedanaesterce “skinuo” dva jedanaesterca.

Rumunski velikan je bio prvi tim iz istočne Evrope šampion Starog kontinenta. Kasnije, odnosno 91. to je pošlo za rukom samo Crvenoj zvezdi. Steaua je jedinstva po tome što je jedini tim sa one strane gvozdene zavjese sa dva nastupa u finalima Kupa šampiona, kasnije Lige šampiona. Rumunska zvijezda je dvije godine od uspjeha u Sevilji, na Kamp Nou poražena od Milana 0:4 u borbi za trofej. Između ta dva finala su imali učešće u polufinalu sezone 1986/87, gdje su ispali od Benfike. To je potvrda da uspjesi nisu došli slučajno već je sve rađeno sistematski.

HEROJ PAO U NEMILOST ČAUŠESKUOVOG REŽIMA

Junaku nacije, Helmutu Dukadamu, život se pretvorio u pakao po povratku iz Sevilje. Najprije je pao u nemilost Partije diktatora Nikolaea Čaušeskua kada je odbio da igra utakmicu u kojoj je bilo dogovoreno da njegov saigrač Viktor Picurka postigne golova koliko je potrebno kako bi bio najbolji strijelac lige. Dukadam nije igrao, Picurka je dao tri gola, ali je jedan mladić Sportula sa 31. golom ipak odnio nagradu. Zvao se Georgi Hađi.

Zbog odbijanja da nastupi u tom “cirkusu”, Dukadam je kažnjen sa dvije mjesečne plate. Ubrzo mu je otkriven krvni ugrušak u ramenu i oprostio se od fudbala, mada je nezvanično izbačen i morao je da radi kao sitni činovnik i “lupa pečate”.

Istog dana sam izbačen iz vojske. Kao što je Čeaušesku rekao: “Ako ne možeš da igraš fudbal, nemaš što da tražiš u vojsci”. Preko noći sam sa vrha pao na dno“, priča je slavni golman.

TRANZICIJA DONIJELA DVIJE STEAUE

Steaua je 2006. igrala polufinale Lige Evrope, sedam puta je nastupala u Ligi šampiona ali nikada nije prišla blizu najvećim uspjesima iz istorije.

Danas postoje dvije Steaue, ali se ne zna koja je prava. Zavrzlama je počela u doba tranzicije, odnosno devedesetih godina prošlog vijeka, kada je grupa biznismena, predvođena kontroverznim bivšim pastirom, Điđijem Bekalijem kupila prava na korišćenje grba i boja Steaue, a pet godina kasnije počela da se “kiti” i kompletnom istorijom slavnog vojnog kluba.

Ministarstvo odbrane je 2017. tužilo Bekalija, rumunski sud u julu 2019. presudio da rezultati i trofeji pripadaju iskonskoj Steaui, ali UEFA i rumunska Liga priznaju pravo na originalnu klupsku istoriju i trofeje i Bekalijevom FCSB.

Bekalijev tim nema pravo da nosi ime Steaua i morao je da promijeni grb. U Evropi FCSB za mnoge znači – Fudbalski klub Steaua Bukurešt. Međutim, istina je drugačija. Bekali se dosjetio i zbog zabrane korišćenja imena Steua “brendirao” ovu skraćenicu koja je u Rumuniji registrovana kao Fudbalski klub Sport Bekali.

Bekalijev FSCB, čije boje brani i crnogorski reprezentativac Risto Radunović je prvoligaš, dok je “prava” vojna Steaua, sa starim grbom, drugoligaš.

Drugoligaška Steaua igra na novom stadionu, vrjednom 100.000.000 eura, dok FSCB nastupa na Nacionalnoj areni.

Novi stadion Steaue otvoren je utakmicom slavnog kluba protiv OFK Beograda, pošto su 1975. isti klubovi otvorili stari stadion “Genčea”.