Navijači organizovali “sahranu” gradskog rivala, godinu dana kasnije uloge su obrnute

Krug se okreće: Navijači Sampdorije

Grad najveće italijanske luke, šesti po veličini na Apeninima, ovih dana živi dvije fudbalske realnosti. U pitanju je Đenova, srce Ligurije, koja trenutno ima jednog prvoligaša i jednog drugoligaša. Tako će, vrlo vjerovatno, ostati i sljedeće sezone, samo će uloge biti obrnute.

Godinu dana ranije navijači Sampdorije izašli su na ulice i organizovali “sahranu” gradskog rivala Đenove, koja je nakon 15 godina ispala u Drugu ligu, odnosno Seriju B. Slavilo se i orgijalo na plavoj strani grada, uz bizarne improvizovane mrtvačke sanduke.

Danas, godinu dana kasnije, priča se okrenula za 180 stepeni. Sampdorija zauzima posljednje mjesto Serije A sa svega 17 bodova, deset manje od sigurne zone na šest kola prije kraja italijanskog prvenstva. Popularni Samp, koji je 1992. na Vembliju od Barselone izgubio finale tadašnjeg Kupa šampiona golom Ronalda Kumana u 112. minutu iz slobodnjaka, na najboljem je putu da ispadne iz Serije A nakon punih 10 godina.

Tek jednu pobjedu ostvarila je ekipa Dejana Stankovića u 17 utakmica ove sezone, što najbolje govori o sunovratu slavnog italijanskog kluba, koji je gotovo s dvije noge u nižem rangu.

No, nije to ono najgore za navijače Sampdorije. Sa druge strane, Đenova trenutno drži drugo mjesto u Seriji B sa svega bodom manje od vodećeg Frozinonea te šest više od trećeplasiranog Barija. Prvoligaški status steći će prva dva sastava, pa je jasno da Đenova miriše Seriju A i da je milimetri dijele od povratka u elitu.

Ekipa koju vodi Alberto Đilardino ostvarila je 19 pobjeda. Zanimljivo, u pretposljednjem kolu Đenova gostuje vodećem Frozinoneu, dok u posljednjem dočekuje pomenuti Bari, na čijem je stadionu svojevremeno Dejan Savićević sa Zvezdom postao šampiona Evrope. Potom je u dresu Milana postigao četiri gola u jednoj utakmici na San Nikoli.

Dakle, sada će navijači vaskrsnule Đenove dočekati svojih pet minuta. Pristalice “grifona” su već spremne da uzvrate istom mjerom, kao što su to uradile 2011. godine.

Podsjetimo, Đenova i Sampdorija imaju zajedno 10 osvojenih skudeta. Đenova je šampion Italije bila u devet navrata, posljednji put davne 1924, dok je Sampdorija jednom pokorila Italiju 1991. godine.