BILBAO JEDINA OPCIJA

Niko kao Niko

Vilijams, Foto: EXPA/ Eibner/ Bahho Kara/EXPA/PIXSELL
Vilijams, Foto: EXPA/ Eibner/ Bahho Kara/EXPA/PIXSELL

Španija je u svakom segmentu fudbalske igre sinoć nadigrala Italiju i sasvim zasluženo pobijedila 1:0 u 2. kolu grupe B, te tako trasirala put ka osmini finala Evropskog prvenstva nakon što je i u prvoj rundi dominirala protiv Hrvatske 3:0.

Isto toliko golova sinoć su mogli da prime Azuri, čak i više, ali ispriječio se najbolji igrač prethodnog EURO-a Điđi Donaruma.

U mašineriji Luisa de la Fuentea sve je besprekorno funkcionisalo, ali fudbaler koji je gledaocima najviše napunio oči definitivno je Niko Vilijams. Krilni ofanzivac “Crvene furije” stavljao je na muke odbranu aktuelnog prvaka Evrope, a pogotovo će ga “sanjati” Đovani Di Lorenco, inače izvrsni desni bek Napolija koji nije imao agilnost i brzinu da se trka sa fudbalerom rođenim prije 21 godinu u Pamploni.

<<< ŠPANIJA – ITALIJA 1:0 Ples La rohe, Kalafiori tragičar

Prije početka Evropskog prvenstva Vilijamsa su zapljuskivala pitanja novinara o budućnosti, odnosno da li će Atletik Bilbao uspjeti da zadrži svog bisera pod naletima gigantskih klubova, prije svih Barselone.

Krilni ofanzivac, koji je odavno preskočio brojku od 100 nastupa za kultni tim iz Baskije, isticao je da je maksimalno fokusiran na EURO. Takođe, dodao je da namjerava i naredne sezone da nosi dres Bilbaa te da sa svojim bratom nastupa u evropskim takmičenjima nakon osvojenog Kupa Kralja.

Niko Vilijams je u decembru prošle godine produžio ugovor do kraja juna 2027, uz otpusnu klauzulu, kako pišu španski mediji, svega 58 miliona eura!?

Iako klub sa San Mamesa to nikada nije potvrdio, vrijedi podsjetiti da je Bilbao prije izvjesnog vremena promijenio politiku o iznošenju podataka vezanih za klauzule fudbalera koji su obnovili ugovore, konkretno – drži ih u tajnosti. Navodno, najveću u Bilbau imao Nikov brat, odlični Injaki Vilijams koji brani boje reprezentacije odakle su mu i korijeni – Gane.

Španija je predvođena Nikom i Jamalom definitivno najviše pokazala u dosadašnjem dijelu Evropskog prvenstva. Vratila je status ozbiljnog kandidata za titulu, ali i ukoliko do nje ne dođe, jasno je da je budućnost španskog tima kao i Vilijamsova – blistava.