Novi Mesi ili još jedan propali talenat?

Photo: pressinphoto/SIPA USA/Pixsell

Posljednjih nekoliko godina prošlo je mnogo igrača kroz Barselonu koji su označavani kao “novi Mesi“. Posljednji u nizu bio je Ansu Fati kojem su čak i dodijelili dres sa brojem 10 poslije odlaska argentinskog čarobnjaka. Međutim, nije se to slavno završilo.

Ansuova karijera je sasiječena povredama, a ovoga ljeta je prešao na pozajmicu u engleski Brajton.

>>> Od Mesijeve desetke do Brajtona

U redovima šampiona Španije nadaju se da sada imaju igrača koji će uspjeti makar da se približi Mesiju. U pitanju je Lamin Jamal.

Momak koji je oborio nekoliko rekorda, a već sada je opčinio navijače svojim stilom igre.

Svoj debi za Barsu je imao 29. aprila prošle godine u pobjedi Blaugrane nad Betisom, 4:0. Postao je najmlađi igrač koji je ikada nastupio za Barselonu sa samo 15 godina, devet mjeseci i 16 dana.

Od početka ove sezone je dobio veliko povjerenje od Ćavija. Već u prvoj domaćoj utakmici igrao je čak 84 minuta protiv Kadiza i tako se po prvi put našao u startnoj postavi Barselone i odmah postao najmlađi starter u istoriji kluba sa samo 16 godina i 38 dana.

U pobjedi Barse nad Viljarealom (4:3), Jamal je upisao i asistenciju za prvi gol na meču i proglašen je za igrača utakmice.

Kada je u pitanju reprezentacija, prve minute za A selekciju Španije upisao je protiv Gruzije osmog septembra i odmah je bio strijelac u pobjedi Furije od 7:1. Na toj utakmici u Tbilisiju postao je najmlađi igrač koji je nastupio i koji je postigao gol za Španiju sa svega 16 godina i 57 dana.

Definitivno još jedna velika, ogromna, nada Barselone, ali i španskog fudbala. Vidjećemo da li će njegova zvijezda zasijati punim sjajem ili će se ugasiti kao kod većine prethodnika koji su projektovani za najviše domete.