BOBAN NAPUŠTA UEFU

“Odlazim zbog Čeferinove pogubne ideje”

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Jedan od najbližih saradnika predsjednika Uefe Aleksandera Čeferina napušta evropsku fudbalsku federaciju.

Zvonimir Boban, kako je rekao, nije želio da pređe preko pokušaja Čeferina da ostane predsjednik Uefe duže nego što bi to trebao. Krajem prošle godine Slovenac je pokušao promijeniti statut Uefe i omogućiti sebi u budućnosti i četvrti mandat nakon 2027. godine, kada mu ističe aktuelni treći.

Prema sadašnjem statutu predsjednik ne može da bude više od 12 godina i ne može se kandidovati. Kongres Uefe zakazan je za 8. februar u Parizu, gdje bi statut mogao da bude promijenjen ukoliko za to glasaju većinske članice.

“Razgovarao sam s predsjednikom Uefe o problemu koji se dogodio tokom posljednjeg sastanka Izvršnog odbora u Hamburgu zbog izmjene statuta. Kada sam izrazio najveću zabrinutost i svoje potpuno neslaganje sa načinom i samim predlogom, predsjednik mi je odgovorio da za njega ne postoji nikakav pravni, ni moralni problem i da će bez ikakve sumnje nastaviti sa tom, po mom mišljenju, pogubnom idejom”, ispričao je Boban u razgovoru za hrvatski Index.

Zanimljivo, baš je Čeferin prije sedam godina predložio reforme kako bi navodno zaštitio Uefu i evropski fudbal od lošeg upravljanja. Glavna tačka bila je da se predsjednik, kao ni članovi Izvršnog odbora, ne mogu kandidovati više od tri puta, uz maksimalnu starosnu dob od 70 godina.

Međutim, sada slovenački advokat želi da srušio upravo to što je sam inicirao 2017. godine.

“Sve je ovo teško razumljivo, posebno u ovo delikatno vrijeme. Ništa nije idealno, a najmanje ja, i znam da nekad moramo prihvatiti kompromis. Ipak, kada bih prihvatio ovako tešku i krivu odluku te okrenuo glavu bio bih protiv načela i vrijednosti u koje duboko vjerujem. Ne glumim nikakvog heroja i znam da su mnogi sličnog, ispravnog mišljenja. Posljednje tri godine odnos i saradanja sa Čeferinom i kolegama u Uefi bili su izvanredni i hvala im na tome. Žao mi je, tužan sam, ali napuštam Uefu”, zaključio je Boban.