Oktobarska fudbalska sreća

Mirko Vučinić proslavlja pobjedonosni gol protiv Švajcarske. Foto: Pixsell

Oktobar je krucijalni, ali i, narodski rečeno, nafačni mjesec za fudbalsku reprezentaciju Crne Gore.

Gostovanje Srbiji 17. oktobra u Beogradu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo odrediće sudbinu Hrabrih sokola u lovu na premijerno veliko takmičenje.

I dok selektor Miodrag Radulović razmišlja i promišlja o taktici i strategiji uoči utakmice svih utakmica, igrači u klubovima naporno rade i čekaju poziv, a navijači se grupišu i spremaju za invaziju na glavni grad Srbije, prisjetimo se nekih od istorijskih oktobarskih dostignuća u režiji crnogorskog reprezentativnog loptanja.

VUČINIĆEV MAGIČNI DODIR

Crna Gora je osmog oktobra 2010. srušila Švajcarsku u onim nezaboravnim kvalifikacijama za Euro – 1:0. Čuveni dupli pas na malom prostoru Mirka Vučinića i Mitra Novakovića te majstorski zavšetak nikšićkog napadača za trijumf nad Sajdžijama i europciju oduševljenja na tribinama.

Naravno, detalj oko skidanja šortsa i stavljanja na glavu je odavno jedna od najlegendarnijih scena uopšte crnogorskog sporta, naročito fudbala.

NULA NA VEMBLIJU ZA SVA VREMENA

Bio je to 12. oktobar 2010. godine, destinacija legendarni Vembli u Londonu. Crna Gora je bez Vučinića i Jovetića, herojskom i požrtvovanom igrom, uz rukometne i kultne odbrane hobotnice Mladena Božovića održala nulu protiv Engleske i spriječila je da pobijedi po navici u svojoj fudbalskoj jazbini.

Nakon svega toga naša selekcija mogla je i do senzacionalne pobjede. Međutim, onaj projektil Milana Jovanovića poljubio je prečku, a mala mediteranska špilja ostala na par centimetara od čuda nad čudima.

Svejedno, remi bez golova proslavljen je širom crnogorskih gradova i ulica. Nešto što naš fudbal odavno nije priuštio svojim građanima – osjećaj jedinstvenog ponosan i čistog zadovoljstva.

DELIBAŠIĆ ZAKUCAO ENGLEZE

Bile su to kvalifikacije takođe za Euro 2012. i sedma oktobarska noć 2011. Engleska je pod Goricom, u pretposljednjem kolu grupe G, vodila 0:2 golovima Ešlija Janga u 11. i Darena Benta u 31. minutu. Činilo se da će te noći Gordi Albion raspršiti snove Crne Gore, ali…

Elsad Zverotić je smanjio rezultat u 45, a Miodrag Džudović unervozio toliko čuvenog Vejna Runija da je slavni engleski napadač napravio glupost i dobio crveni karton.

A onda se ukazao onaj antalogojski gol Andrija Delibašić u 91. minutu, kada je zakucao glavom loptu u mrežu za 2:2 i, ispostaviće se, odveo Crnu Goru u baraž za Euro.

Veličanstvena noć, koja je vrhunac dostigla kada su crnogorski navijači preplavili podgorički travnjak, likujući ispod tribine pred mnogobrojnim razočaranim engleskim pristalicama.

KIJEVSKI HEROJ BOSKE

Godinu dana kasnije, 16. oktobra 2012. naša nacionalna fudbalska posada osvojila je Kijev u pohodu na Svjetsko prvenstvo.

Crna Gora je granitnom odbranom i čvrstom organizacijom najprije odoljela Ukrajini, a onda joj presudila u finišu prvog poluvremena iz kontranapada. Stevan Jovetić je lansirao u zicer Dejana Damjanovića, a Boske u svom maniru nepogrešivo savladao golmana Andrija Pjatova za konačnu pobjedu 0:1.

Malo se ko sjeća da je Pjatov u toj utakmici odbranio penal Jovetiću. Svejedno, važan trijumf ostao je blindiran, a tri boda obezbijeđena.

BEĆO UTIŠAO KOPENHAGEN

Tu je i jedna od najvećih gostujućih pobjeda naše reprezentacije u 11. oktobarskoj noći 2016. u borbi za Svjetsko prvenstvo.

Usred Kopenhagena Crna Gora je slavila 0:1, a zlatni gol vrijedan velikog trijumfa režirao je sjajnom asistencijom Stevan Jovetić, koji je prebacio dansku odbranu, a Fatos Bećiraj matirao Kaspera Šmajhela za tri čarobna boda u Skandinaviji.

Sve navedene noći trebale bi da posluže kao određeni mozaik oktobarske sreće uoči Beograda.

Pa, neka to bude šesta recka podno desetog mjeseca u režiji Hrabrih sokola.

Standings provided by Sofascore