Ola digao sidro – Lavovi u rukama Amerikanaca

Ola nakon 30 i kusur godina napuša Lion, FOTO: Facebook
Ola nakon 30 i kusur godina napuša Lion, FOTO: Facebook

Sada je i zvanično, Žan-Mišel Ola više nije predsjednik Olimpika iz Liona, potvrdili su sa adrese francuskog velikana.

Jedan od najpoznatijih čelnika u svijetu fudbala, otac modernog Liona, odlučio je da se povuče sa kormila koje je preuzeo još davne 1987. godine. Razlog? Neslaganje sa novim vlasnicima (Amerikancima koji su preuzeli većinski paket akcija krajem prošle godine), pogotovo kada je riječ o sportskim pitanjima, odnosno pojačanjima.

“Klub se zahvaljuje istorijskom predsjedniku na bezrezervnoj posvećenosti u više od tri decenije tokom kojih je osvojeno preko 50 titula, u muškoj i ženskoj konkurenciji”, piše na sajtu Olimpika.

Žan Mišel Ola preuzeo je klub iz Liona u trenutku dok je tavorio četiri godine u drugoligaškom karavanu. Sa njim na čelu “lavovi” su od 2002. do 2008. godine bili sedmostruki uzastopni prvaci Francuske, osvojili su Liga Kup 2011, kao i Kup Francuske 2008. i 2012. godine što je ujedno i posljednji pehar.

Izuzetno je doprinio stvaranju ženskog tima koji dominira fudbalom u zemlji, ali i širom “Starog kontinenta”. Fudbalerke Liona su od 2007. godine osvojile osam evropskih titula i petnaest šampionata Francuske!

Karim Benzema, Žuninjo, Floran Malouda, Majkl Esijen, Lisandro Lopez, Aleksander Lakazet, Sidni Govu, Igo Loris samo su neki od igrača koji su se afirmisali u Lionu tokom zlatnog doba kluba i Ole.

Amerikanac Džon Tekstor preuzima praktično sve u klubu. Riječ je o biznismenu, vlasniku Igl Fudbal Holdinga koji imao udio u londonskom Kristal Palasu, brazilskom Botafogu i belgijskom Antverpenu.