FIFA ODLUČILA

Ovo je stadion na kojem će se igrati finale Mundijala

Metlajf stadion, dom NFL timova iz Njujorka - Džajantsa i Džetsa, FOTO: X
Metlajf stadion, dom NFL timova iz Njujorka - Džajantsa i Džetsa, FOTO: X

Na zvaničnom profilu društvene platforme “X” (bivši Tviter) FIFA je objavila da će domaćin finalnog meča Svjetskog prvenstva 2026. godine biti Metlajf stadion u Njujorku.

Dom NFL timova, Njujork Džajantsa i Njujork Netsa, pobijedio je konkurente iz Los Anđelesa i Dalasa. Bitka za trofej Zlatne boginje zakazana je 19. jula.

Teren na Metlajf stadionu je vještačke podloge i već sada mnogi negoduju na odluku Međunarodne fudbalske organizacije. Međutim, FIFA će vjerovatno insistirati na ugrađivanju prirodne trave, što je bio slučaj kada su prošlog ljeta prijateljski susret igrali fudbaleri Mančester junajteda i Arsenala.

Kapacitet stadiona, koji je osam kilometara udaljen od Njujorka, je 82.500 gledalaca. Na njemu je 2014. godine odigrano NFL finale, odnosno Superbol, a dvije godine kasnije stadion je otvorio vrata finalnom meču Kopa Amerike.

Metlajf stadion gradio se od 2007. do 2010. godine i koštao je današnjih 2,1 milijarde dolara. Izuzev pomenutih događaja, fudbal se u ovoj areni ne igra, već Njujork siti igra na stadionu Jenkija, a Njujork Red Bul ima svoju “Red Bul arenu”.

Pred nama je istorijsko Svjetsko prvenstvo u formatu sa 48 učesnika. Dakle, biće odigrane 104 utakmice u razmaku od 39 dana – nikad više u istoriji Mundijala!

FIFA je potvrdila da će se prvi meč igrati u Meksiku, na stadionu Asteka 11. juna, mjestu na kojem je Dijego Armando Maradona 1986. godine na Svjetskom prvenstvu postigao dva najpoznatija gola u fudbalu – “Gol vijeka” i “Božja ruka”.

Polufinalni susret 14. jula u Teksasu, konkretno Arlingtonu na stadionu “AT&T”, te 15. jula u Atlanti na stadionu “Mercedes Benz”

Domaćin meča za bronzu je Majamijev “Hard Rock” stadion 18. jula.

Četvrtfinalni susreti rezervisani su za Masačusets, Inglvud, Kanzas siti i Majami.

Pojedini mečevi grupne faze biće odigrani u Kanadi i Meksiku.