EURO 2024 / ENGLESKA - ŠVAJCARSKA (18.00)

Pedantni Švajcarci u ulozi ukrotitelja Lavova

Duel Kejna i Frojlera sa posljednjeg međusobnog duela Engleske i Švajcarske 2022. godine. (Photo: Steven Paston/PRESS ASSOCIATION/Pixsell)

Večeras ćemo saznati preostala dva putnika u polufinale Evropskog prvenstva. Program od 18 časova otvaraju Engelska i Švajcarska.

U različitim navijačkim raspoloženjima stižu i jedni i drugi u Dizeldorf gdje će se ovaj meč odigrati. Tim Gereta Sautgejta nije oduševio – samo 5 bodova u grupi, prolazak Slovačke u osmini finala uz mnogo sreće, generalno loša igra.

Na drugoj strani su Časovničari koji su potpuni hit. Detronizovali su Italijane u osmini finala i to veoma dominantnom igrom od koje Azuri nisu mogli da izađu sa svoje polovine, posebno u prvom poluvremenu.

Selekcija Murata Jakina izgleda kao da je najspremnija kada je to najpotrebnije. U prvom kolu grupne faze su razmontirali Mađare sa 3:1 svjesni činjenice da je to vjerovatno ključni meč za prolaz. Protiv Njemaca su vodili posljednje sekunde praktično, ali je spas i bod Elfu donio Niklas Filkrug (1:1). Protiv Italije u osmini – potpuna dominacija.

Tradicija je potpuno na strani reprezentacije Tri Lava. Englezi su u 17 međusobnih okršaja čak 12 puta nadigrali Švajcarce. Četiri puta je bilo neriješeno dok je samo jednom kao pobjednik međusobnih duela ova dva tima izašla Švajcarska.

Prvi meč odigrali su još davne 1954. godine na Svjetskom prvenstvu, a Englezi su bili bolji sa 2:0.

U taboru engleske selekcije svjesni su da ih očekuje duel sa veoma jakom ekipom koja može da igra na nekoliko načina.

“Švajcarska ima jako dobre igrače, ustaljen način igranja i izlaze u presing jako agresivno od samog početka utakmice. Imaju konstantne adaptacije na svoj sistem za šta morate da budete spremni. Pokazali su da mogu da se brane kao grupa jako dobro. Oni su jako, jako dobar tim”, rekao je Sautgejt.

Jakin je bio oprezan u najavi. Ipak, želi da njegov tim igra onako kako zna i tada je, uz dozu sreće, sve moguće.

“Svaki veliki tim cilja nokaut fazu. Jednom kada tu dođete, sve zavisi od jedne utakmice. Engleska je bila u finalu prije tri godine i svi znamo koliko su dobri i koliko dobre igrače imaju. Na nama je da isfrustriramo još jednu veliku ekipu i da igramo na naš način, onako kako mi znamo. Sve je moguće, nadam se da će i sreća biti na našoj strani”, istakao je selektor Švajcarske.

Pravdu na ovom meču će dijeliti Italijan Danijele Orsato, a Englezi i Švajcarci će ispuniti tribine Merkur Špil arene.

Projektovani sastavi oba tima izgledaju ovako.

ENGLESKA: Pikford; Voker, Stons, Konsa; Tripije, Meino, Rajs, Šo; Foden, Belingem; Kejn. Suspendovan: Gej

ŠVAJCARSKA: Zomer; Šar, Akanđi, Rodrigez; Vidmer, Džaka, Frojler, Ebišer; Endoj, Embolo, Vargas.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare