DŽEJ DŽEJ OKOČA

Plesač

Foto: Premier league

Mnogo je fudbalskih mađioničara hodilo našom planetom. Neki su voljeni manje, neki više, a oni najiskreniji ljubitelji bubamare uvijek su voljeli one “izvrnute”, koji su udarali kontru eliti, a sa siromašnima bili na ti.

Oficijalni sajt Premijer lige danas nas je podsjetio na nigerijskog sina fudbala, Džej Džej Okoču, pa je upravo zbog toga stečena motivacija da se podsjetimo par trenutaka inspiracije afričkog fudbalera.

Ono što je za nekoga bio Ronaldinjo, posle Lionel Mesi ili Kristijano Ronaldo, za one malo starije to je bio Džej Džej Okoča.

Nigerijac je znao sve sa loptom, bilo ga je milina gledati, a široj fudbalskoj javnosti predstavio se u dresu Ajntrahta iz Frankfurta, a pogotovo kada je protiv Karlsruea legendarnog Olivera Kana natjerao da “pleše” po njegovim notama, i postigne jedan od najljepših pogodaka Bundeslige ikada.

Ukupno je za Ajntraht postigao 25 golova na 116 utakmica, odnosno 18 na tačno 90 bundesligaških mečeva tokom četiri godine provedene na Vald stadionu.  Kasnije je igrao u Fenerbahčeu, Pari Sen Žermenu, Boltonu, a pred kraj karijere i u Hal Sitiju, a u svakom svom nastupu bilo je nečeg čarobnog.

Period proveden u Parizu pamtiće se po momentima inspiracije u duetu sa Ronaldinjom kada su izluđivali protivničke odbrane sa “izmišljenim” fintama i skrivanjem lopte.

Četiri sezone proveo je u Boltonu što je bilo dovoljno da ga proglase za najboljeg igrača kluba svih vremena.

Prestižni Bi Bi Si ga je dva puta proglasio za Fudbalera godine u Africi, sedam puta je biran za Fudbalera godine u Nigeriji, a Institut za fudbalsku istoriju i statistiku uvrstio ga je u Idealni tim Afrike svih vremena.

Fudbalskih umjetnika već godinama nema na mapi, jer se igra svodi na suvu taktiku i donekle je robotizovana. Sve je manje prilike da uživamo u čarima najlepšeg sporta, i velika je žal što moramo da se podsjećamo starih driblinga, umjesto da ih gledamo u sadašnjem trenutku od danas aktivnih fudbalera.