Počinju završne bitke Lige nacija – Hrvati žele da pokvare zabavu Holandiji

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Liga nacija – takmičenje koje je nastalo iz želje da se iskorijene, dosadne i bespotrebne prijateljske utakmice u kojima sve reprezentacije igraju bez motiva i želje.

Pokazalo se ovo takmičenje kao pun pogodak UEFA s obzirom da se igra za plasman na velika prvenstva.

Treći po redu završni turnir A divizije Lige nacija počinje danas i odigraće se u Holandiji gdje će nastupiti domaće Lale, Hrvatska, Španija i Italija. Prethodni pobjednici su Portugal i Francuska.

Prvi meč polufinala igra se danas od 20 časova i 45 minuta na stadionu “De Kajp” koji je poznat po vatrenoj atmosferi, ali kako mediji prenose očekuje se i veliki broj hrvatskih navijača, tako da ni selekcija koju predvodi Zlatko Dalić neće biti bez podrške.

Od povratka na klupu Holandije, Ronald Kuman, imao je dvije utakmice. U prvoj je doživio debakl od Francuza (4:0) dok su njegovi momci u drugoj rutinski savladali slabašni Gibraltar sa 3:0. Ova dva meča odigrana su u okviru kvalifikacija za EURO 2024. godine.

Međutim, ovo je nešto sasvim drugačije. Lale nemaju pravo na grešku s obzirom da je u pitanju turnirski sistem takmičenja. Kvalitet posjeduju, u to nema sumnje i žele da baš sada dođu do titule s obzirom da su domaćini.

Ipak, sa druge stoji Hrvatska – malo ko je veći majstor od Vatrenih kada je u pitanju igranje na rezultat. Dokazali su to Modrić i družina na prethodna dva Mundijala gdje su osvojili srebro i bronzu.

Neće im biti lako, izaći će na teren bez povrijeđenom stuba odbrane i supertalentovanog štopera, Joška Gvardiola. Međutim, stvorili su prethodnih godina nekakvu auru oko sebe Hrvati – najbolji su kada je to najpotrebnije.

Takođe, neće biti ni odličnog Marka Livaje koji je zbog sukoba sa navijačima na treningu reprezentacije napustio tabor Vatrenih – što se zasigurno unijelo određenu vrstu nemira.

Za Holandiju je ovo drugo učešće na završnom turniru, dok Hrvati debituju u ovoj fazi Lige nacija.

Drugi meč polufinala igra se sjutra, a rivali će biti Španija i Italija.