Povratak oslobođenih

Mejson Grinvud. Foto: Pressinphoto/ Sipa USA / Pixsell

Nakon skandala seksualnog napastvovanja i oslobađajućih optužbi, na teren su se vratili Benžamen Mendi i Mejson Grinvud.

Mendi je ušao u igru za Lorijen u 71. minutu protiv Monaka u remiju 2:2. Francuski lijevi bek uhapšen je 26. avgusta 2021. pod optužbom za silovanje i zlostavljanje dvije žene i maloljetne djevojke. Afera koja mu je praktično uništila karijeru i otjerala ga iz Mančester sitija, koji je bez njega prošle sezone osvojio sve što se osvojiti moglo.

Foto: Jeremias Gonzalez / Panoramic / Bestimage / Pixsell

Nakon iscrpljujućeg suđenja, Mendi je 13. januara ove godine proglašen nevinim po sedam tačaka optužnice, dok je za preostale dvije pravomoćno oslobođen u junu.

Iskusni 29-godišnji Mendi, inače svjetski šampion sa Francuskom iz 2018, u dresu Lorijena je zaigrao nakon 763 dana od posljednjeg nastupa, koji se dogodio 7. juna 2021. u Komjuniti šildu protiv Lestera.

Foto: Icon Sport / Sipa USA / Pixsell

Sa druge strane, mladog 21-godišnjeg Grinvuda Mančester junajted poslao je na pozajmicu u Hetafe. Engleski napadač u februaru je oslobođen optužbi za silovanje i napad nakon što ga je prijavila djevojka Harijert Robson, ponudivši fotografije modrica, ali i audio dokaz.

No, sud to nije uvažio, a ključni svjedoci su se povukli, izvještavali su engleski mediji.

Grinvud je nakon 18 mjeseci zakoračio na teren u pobjedi Hetafea nad Osasuon 3:2. No, gostujuće pristalice iz Pamplone, nakon njegovog ulaska u igru u 77. minutu, počele su sa brutalnim uvredama

“Umri Grinvude”, samo je jedna od njih.

Foto: Imago / Cesar Cebolla / Pressinphoto / Imagosport / Pixsell

Nakon utakmice trener Hoze Bordalas govorio je o povratku igrača.

“Mislim da je ovo bio poseban dan za njega. Biće veliko zadovoljstvo za njega da se ponovo osjeti fudbalerom. Jer, biti fudbaler znači igrati i takmičiti se, a to je najvažnije u karijeri mladog igrača kakav je Grinvud”, naglasio je strateg Hetafea.

I dok je, čini se, Mendi u Francuskoj pronašao potreban ambijent i adaptaciju za povratak fudbalu, Grinvud bi mogao da ima problema sa neugodnim španskim tribinama, ukoliko one budu slijedile navijače Osasune.

Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore