Pravi potez ili nametanje standarda? FK Sarajevo iz Akademije izbacio dječaka koji je slavio gol Željezničara

Foto: Fk Željezničar

Od specijalnog dopisnika Lob Sporta iz Sarajeva, Adnana Ploča

Gradski derbi, 149. po redu, između Sarajeva i Željezničara odigran je prošlog petka na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Nakon 96 minuta igre rezultat je glasio 2:2. Sarajevo je vodilo sa 2:0, a onda je Željezničar, baš kao i osam mjeseci ranije, u 96. minuti došao do drugog gola i boda protiv najvećeg rivala.

Željezničar je tako ostao na dvije pobjede više, ukupno, od svog najvećeg rivala.

Utakmica je bila zanimljiva, ali o tome nekom drugom prilikom, spomenut ćemo samo trenutke kada su postizani golovi.

Sarajevo je povelo golom Dala Varešanovića u 34. minuti, a do vođstva od 2:0 došli su kada je
Renan Oliveira u 75. Minuti zatresao mrežu Vedada Muftića. Tri minute kasnije Željezničar
preko Sulejmana Krpića smanjuje na 2:1 i onda nastaje cirkus.

Na derbiju je bilo onih nimalo lijepih stvari, posebno kada su u pitanju dječaci zaduženi za
dohvaćanje lopti koje izađu van terena u toku utakmice, kao i neki rezervni fudbaleri Bordo tima i članovi njihovog stručnog štaba, koji su zbog prigovora javno opomenuti. Čak su i neki
fudbaleri Sarajeva ubacivali loptu u teren za vrijeme igre, ali krenimo redom.

Prvo je dječak koji je dohvaćao lopte ispred istočne tribine najvećeg stadiona u Bosni i
Hercegovini (što su zabilježile i TV kamere op.a.), krio loptu ispred fudbalera Plavih, a prema svjedočenju igrača Želje i psovao nekima od njih. I prošao je nekažnjeno te je i dalje član Akademije Sarajeva. Nakon toga u 95. minuti rezervni fudbaler Sarajeva Tarik Ramić, u toku akcije Željezničara, ubacuje drugu loptu u teren. Sudija Irfan Peljto mu je pokazao crveni karton, a Ramić vjerovatno ubjeđen u pobjedu svog tima lagano je preko terena prošetao do svlačionice.

Ali kažu da je karma… znate šta. Eh, upravo to se vratilo Sarajevu. Odmah iz prve akcije nakon
izlaska Ramića sa terena, Krpić postiže drugi gol za 2:2 i erupciju oduševljenja na južnoj tribini gdje su bili smješteni navijači gostujućeg tima. Slavio se pogodak među navijačima, igračima, stručnim štabom, slavila je i delegacija Željezničara u VIP loži, ali u tom slavlju izdvojio se dječak u opremi Sarajeva koji je sa Krpićem proslavio gol vrijedan remija.

Nakon utakmice, ovaj njegov potez uglavnom je naišao na simpatije kod javnosti, jer ko može zamjeriti djetetu od 16 godina to što ne može sakriti emocije. Ipak, danas je uslijedila reakcija koja je, blago rečeno, razočarala mnoge u Bosni i Hercegovini i naišla na kritike kod većine onih koji prate naš fudbal.

Sarajevo je odlučilo iz svoje Akdemije izbaciti dječaka, koji je samo slavio pogodak ekipe za koju navija. Jer, ne igraju baš svi za one ekipe za koje navijaju. I ne rade u klubovima baš svi oni koji navijaju za njih. Jer fudbal je danas strogi profesionalizam.

Odmah je reagovao Željezničar i ekspresno doveo u svoje redove ovog dječaka, koji će tako u budućnosti biti član Plavih sa Grbavice. Navijači Željezničara čak traže da u nedjelju, u utakmici protiv Posušja kada se očekuje puna Grbavica, dječak u plavom dresu izađe na teren kako bi ga pozdravili.

I dok nije kažnjen dječak koji je vrijeđao igrače Želje i sakrivao im loptu, od strane kluba
nije kažnjen ni fudbaler koji je ubacio loptu u teren i zaradio isključenje glavnog sudije, ali je kažnjen dječak koji je slavio pogodak tima za koji navija, bez da je ikoga vrijeđao ili kvario mu uslove za igru. Još jedan nelogičan potez Uprave Sarajeva (najvatrenije pristalice Bordo kluba bojkotuju dolazak na domaće utakmice dok direktorica Ajla Alimanović i trener Mirza
Varešanović ne napuste klub op.a.), nametanje standarda ili nešto treće, prosudite sami.

Dječak čiji identitet nije objavljen dobio je prilliku igrati za omladinski pogon voljenog kluba, vjerovatno, uz nadu da će jednog dana zaigrati za prvi tim i ponovo pred punim jugom slaviti golove Željezničara i neće strahovati hoće li mu neko uručiti ispisnicu iz kluba zbog toga. Jer slobodna volja je navijati za koga želite, zar ne?

Naravno ukoliko ne pitate ljude koji vode Sarajevo.