Preminuo čuveni Arsenio Iglesias- promašaj Đukića koštao ga je senzacije

Iglesias je bio na korak od titule sa Deportivom, FOTO: Twitter
Iglesias je bio na korak od titule sa Deportivom, FOTO: Twitter

Arsenio Iglesias preminuo je u 92. godini u Korunji, javljaju mediji širom Španije i Evrope. Stariji ga dobro pamte, jer mu je cijela trenerska karijera bila vezana upravo za Deportivo!

U periodu od 1951. do 1957. godine tu se isprofilisao kao fudbaler, kasnije je nastupao za Sevilju, Granadu, Ovijedo i Albasete, ali je mnogo uspješniji bio na klupi – u trenerske vode uplivao je 1967. I pored toga što je sa Saragosom osvojio Segundu, čitav trenerski život vezan mu je za Deportivo.

Stvorio je u sezoni 1993/94, takozvani “Superderpo”. Klub koji je do tog trenutka uglavnom boravio u sredini, ili donjem dijelu tabele Primere, igrao je strašan fudbal, ali i nesrećno ostao bez titule.

U posljednjem kolu, kako skraćeno volimo da kažemo – La Korunja – igrala je protiv Valensije. Pobjeda je garantovala titulu, a Miroslav Đukić imao je idealnu priliku da ispiše istoriju galicijskog kluba. Nažalost, čuveni reprezentativac Jugoslavije nije iskoristio jedanaesterac, meč je završen 0:0, titula je otišla za Kataloniju – u Barselonu…

Priča ima još jači pečat znajući da Đukić uopšte nije trebao da preuzme odgovornost, već čuveni Brazilac Bebeto koji je bio najveća zvijezda tima, ali u tom momentu nije bio psihički spreman da se suoči sa protivničkim golmanom na 11 metara.

Utješna nagrada za Iglesiasa stigla je 1995. godine kada je Deportivo u Madridu, baš u finalu protiv Valensije, osvojio Kup Kralja.

Nedugo zatim dočekao je Deportivo i titulu, te čuvene 2000. godine kada ih je predvodio Havijer Irureta – simpatična ekipa u kojoj su igrali Slaviša Jokanović, Roj Makaj, Đalminja, Manuel Pablo, Mauro Silva, Pauleta i ostali pobrala je simpatije ne samo širom Španije, već i Crne Gore…