Prvi stranac selektor u istoriji Engleske boluje od kancera

Foto: Martin Rickett/PRESS ASSOCIATION/PIXSELL

Tužna vijest za sve ljubitelje fudbala, pogotovo one koji su sa velikim žarom pratili najvažniju sporednu stvar na svijetu tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka.

Sven-Joran Erikson saopštio je danas da boluje od kancera i da mu je u najboljem slučaju ostalo još godinu života.

Švedski trener je za tamošnji radio P1 otkrio da je zloćudnu bolest otkrio nakon što je iznenada kolabirao. On je u februaru prošle godine najavio da će smanjiti javne nastupe zbog zdravstvenih problema.

Svi pretpostavljaju da imam bolest koja nije dobra, svi nagađaju da je to rak i jeste“, rekao je Erikson u danas objavljenom intervjuu i pojasnio da se radi o kanceru pankreasa, koji nije moguće operisati.

U najboljem slučaju imam možda godinu, u najgorem možda malo manje“, rekao je on.

Sedamdesetpetogodišnji trener je rekao da pokušava da razmišlja pozitivno.

Mogao bih da razmišljam o tome sve vrijeme, da sjedim kod kuće i da budem mrzovoljan, da mislim kako nemam sreće i tako dalje. To je najlakše uraditi. Ne, gledajte na stvari pozitivno i ne valjajte se u nesreći“, istakao je Erikson.

Sven Joran-Erikson je trenersko ime stekao u Geteborgu, sa kojim je 1982. godine osvojio Kup UEFA, prvi evropski trofej nekog švedskog kluba. Od tog momenta, pa u narednih 35 godina uvijek je bio na meti ambicioznih klubova. Vodio je u dva navrata Benfiku, zatim Fiorentinu, Sampdoriju i oba velika rimska kluba. Prebogati gazda Lacija, Serđo Kranjoti u drugoj polovini devedesetih godina prošlog vijeka dao mu je “ključeve” moćnog projekta, a Šveđanin je Nebeskoplave vodio do Skudeta i trofeja u poslednjem izdanju Kupa pobjednika kupova 1999, kao i UEFA Superkupa, iste godine. To su do dan danas dva jedina međunarodna trofeja Lacija.

Erikson iz vremena dok je vodio Romu (Foto: Bildbyran/SIPA USA/PIXSELL)

Erikson je bio prvi strani selektor Engleske. Šveđanin je predvodio igrače među kojima su bili Dejvid Bekam, Stiven Džerard i Vejn Runi na svjetskim prvenstvima 2002. i 2006. godine. Doveo je tim do četvrtfinala na oba turnira prije nego što su eliminisani od Brazila, odnosno od Portugala.

Na Evropskom prvenstvu 2004, Engleska je takođe eliminisana u četvrtfinalu, ponovo od Portugala i to poslije penala, kao i na Svjetskom prvenstvu 2006.

Taksin Šinavatra je vidio Eriksona kao idealnog čovjeka za povratak Mančester sitija u vrh engleskog fudbala, ali se Šveđanin samo sezonu zadržao među Građanima, nakon čega je, takođe samo jednu godinu vodio Meksiko, Obalu Slonovače, Lester, Gvanđu RiF, Šenžen i Filipine, a dvije godine Šangaj SIPG.

Od 2019. godine kada se rastao sa Filipincima nije radio kao trener, već je bio sportski direktor u švedskom trećeligašu, Karlstadu.