IVAN BRNOVIĆ PRED START PRIPREMA

“Prioritet je dupla kruna, sedam igrača je blizu potpisa”

Foto: Lob Sport

Samo 11 dana nakon osvajanja Kupa Crne Gore i konačnog završetka sezone 2023/24 fudbaleri Budućnosti započinju pripreme za novi početak i sezonu 2024/25.

Na konferenciji za medije prije starta priprema trener Ivan Brnović prije svega je predočio plan priprema koji očekuje plavo-bijele.

Plan priprema se sastoji iz tri dijela. U prvom dijelu ćemo raditi u Podgorici od 10. do 19. juna kada je u planu 13 treninga i dvije prijateljske utakmice. U Skadru ćemo igrati prvi pripremnu utakmicu protiv Vlaznije, a onda ovdje u Podgorici protiv Mornara. Nakon toga slijede dva dana pauze poslije čega putujemo u Sloveniju gdje ćemo odraditi bazični dio priprema i odgirati tri pripremna meča. Prvo protiv Maribora (25. juna), potom Zaglebje (28. juna) i protiv Egnatije aktuelnog šampiona Albanije (1. jul). Povratak je planiran za 2. jul nakon čega će igrači dobiti dva dana pauze, a nakon toga 4. jula startujemo i ulazimo u završni ciklus pred Evropu koja nas očekuje 11. jula. Vrlo vjerovatno ćemo odigrati još jednu utakmicu 5. jula, ali ćemo to iskristalisati sa stručnim štabom tokom priprema. Imamo razrađen plan priprema i znamo šta treba da radimo. Ovaj period nam je jako važan kako za Evropu tako i za kompletnu sezonu“, započeo je Brnović.

Foto: Lob Sport

ODLASCI I STATUS DESPOTOVIĆA

Tim je za sada napustilo devet igrača. Novinare je najviše zanimao status Đorđa Despotovića koji je u proljećnom dijelu šampionata pravio razliku na terenu.

Igrači koji nisu više sa nama su: Vasilije Adžić, Tonći Mujan, Stefano Almeida, Balša Sekulić, Aleksa Ćetković, Nikola Vuković, Stefan Nenezić, Sava Milić i Ivan Novović koji je završio igračku karijeru i koji priključuje stručnom štabu kao analitičar. Tu su još četiri igrača koji nisu u planovima – sa dvojicom smo obavili razgovor, a sa dvojicom tek treba da obavimo razgovor. Što se tiče Đorđa Despotovića, njemu je važeći ugovor do 1. avgusta. Moja je želja da on ostane u klubu nadam se da će sportski sektor, prije svega, generalni direktor Novak Novaković i sportski direktor Andrija Delibašić, uspjeti u namjeri da ga zadrže“.

Foto: Lob Sport

STIGLO PRVO POJAČANJE, SPREMNO JOŠ SEDAM

Sportski sektor radi punom parom. Prvo pojačanje je stiglo – Andrija Bulatović iz Rudara. Kako otkriva Brnović radi se na dovođenju još sedam fudbalera.

Do sada je potpisao samo Andrija Bulatović. Jedna akvizicija i igrač koji će nam biti pojačanje, ima kvalitet i potencijal. Pregovaramo sa još sedam igrača. Sa četiri se samo čeka potpis u naredna dva dana, a sa trojicom smo još uvijek u pregovorima. Mislim da je i to blizu, ali ne mogu o imenima dok to ne bude definitivno. Ono što je definitivno jeste da curi vrijeme, da treba da kompletiramo ekipu što prije, a lično se nadam i moja je želja da to učinimo do odlaska u Sloveniju“.

Foto: Lob Sport

DA LI JE OVO NOVI POČETAK I ZA NJEGA?

S obzirom da je došao u sred nedavno završene sezone nije prošao pripreme sa timom. Vodio je tim koji nije selektirao. Ovo će i za njega biti novi početak.

Apsolutno. Ova dva mjeseca su veliko iskustvo. Došao sam u nezgodnom trenutku, ali za to vas niko ne pita. Ovo je Budućnost, veliki klub, odmah se traži rezultat i apsolutno nismo zadovoljni makar kada je u pitanju prvenstvo. Kada sam došao imali smo -3, a završili smo sa -9, što je neprihvatljivo. Ono što nas je izvuklo jeste trofej Kupa i izlazak u Evropu. Nisam selektirao ovaj tim i zna se koliko je to teško sa aspekta adaptacije, ali ovo je novi početak i ne postoji minuli radi, a to ću i igračima da kažem“.

Foto: FK Budućnost

USLIJEDIĆE REKONSTRUKCIJA TIMA

Ne krije Brnović da će biti još odlazaka – najmanje 13 igrača će napustiti plavo-bijele. Želi kostur tima od 15 igrača, šest iskusnih i pet mlađih.

Pravimo novu priču, spremamo rekonstrukciju tima. Otići će najmanje 13 igrača, a njih 4-5 će ići na dvojnu registraciju. Sa ovih osam igrača koje ćemo dovesti ali koji će biti pojačanja, pravimo novi tim, a i iznad svega i drugačiji pristup obavezama. Igrače koje dovodimo, svi imaju radnu etiku. Mi nismo igrali dobro zato što nismo dobro trenirali, zato što smo imali profile igrača koji su takvi kakvi jesu. Ova ekipa je imala kvalitet, ali je kvalitet širok pojam. Budućnost mora da ima jaku odbranu i to želimo da zategnemo. Nedopustiv je broj primljenih golova u prethodnoj sezoni. Tako da smo u tom smjeru i krenuli sa pojačanjima – od golmana, preko zadnje linije pa prema naprijed. Ono što je moj plan i kako vidim tim jeste da definitivno u ovoj sezoni imamo kostur tima od 15 igrača koji će činiti šest iskusnih i pet mlađih. Iskusne želim na pozicijama golmana, dva štopera, desni bek, špic i krilo, a ostali će biti mladi igrači do 23 godine“.

Foto: FK Budućnost

NEMA SPECIJALNIH ŽELJA ZA EVROPU

Pripreme ove sezone ranije počinju upravo zbog kvalifikacija za Ligu konferencija. Ipak, fokus je samo na toj prvoj utakmici. Rival nije toliko bitan. Naravno, postoje ekipe koje bi valjalo izbjeći i neke koje su malo poželjnije.

Ranije počinjemo pripreme upravo zbog Evrope. Fokus je prvo na prvoj utakmici, a onda i na drugu. Gledao sam ekipe koje mogu da nam dođu, ali nemam tu neku želju. Ima ekipa koje realno treba izbjeći, ali ima i ekipa koje bi bile po mjeri. Vidjećemo ko će doći, od žrijeba će mnogo toga zavisiti. Prvenstveno mi treba da se pripremimo. Budućnost mora da se pita sama za sebe i to će biti slučaj u narednoj sezoni. Gledaćemo sebe, raditi najbolje što možemo, da budemo svi zajedno i da pokušamo kroz rad i treninge da, za početak, vratimo publiku na stadion“.

Foto: FK Budućnost

PROFIL IGRAČA KOJI SE TRAŽI

Najvažnije mu je da igrači koje dovedu imaju radnu etiku, a ne krije da će biti zvučnih imena.

Prvenstveno radna etika, a onda i ostali kvaliteti. To su neki igrači iz naše lige, neki iz Srbije, a konkretno dva igrača iz inostranstva. Znate kako, u završnoj su fazi pregovori, tako da o imenima nećemo dok ne potpišu. Ima tu jako zvučnih imena, ali želimo da napravimo tim ne samo da budu imena, već da nam ti igrači i imena koja dođu donesu hemiju i atmosferu unutar tima, a da onda kao posljedica toga sa svojim kvalitetima daju doprinos timu“.

Foto: FK Budućnost

CILJ JESTE NASTAVITI PROMOCIJU MLADIH, ALI REZULTAT IZNAD SVEGA

U prethodnim sezonama Budućnost je uvijek izbacivala jako talentovane momke. Neće se taj fokus promijeniti ni u sezoni koja je pred nama. Ipak, iznad svega je rezultat.

Jeste, to je jedan od ciljeva. Mi moramo da vodimo računa o mladim igračima. Mnogo je mladića iz naše škole koji su skrenuli pažnju ne samo regionu već i kroz čitavu Evropu. To je dokaz da se u omladinskoj školi Budućnosti radi ozbiljno, studiozno i rekao bih na pravi način. Sigurno ćemo voditi računa o mladim igračima, ali iznad svega nama je rezultat. Prvenstveno titula, a onda i Kup. Imamo više razloga. Osim što Budućnost uvijek ide na duplu krunu sljedeće godine naš klub slavi 100 godina od osnivanja i to je dodatni motiv da Budućnost bude tamo gdje pripada“.

Foto: FK Budućnost

U EVROPI DOGURATI ŠTO DALJE

Prethodnih sezona slika u Evropi nije dobra. Cilj je prije svega biti konkurentan i dogurati što dalje u evropskim kvalifikacijama.

Idemo redom. Apsolutno je trenutno to prioritet. Nama je cilj da doguramo u Evropi što dalje. Ne želim da pričam o trećem i četvrtom kolu već o prvoj utakmici. Vjerujte mi da će sada biti potpuni fokus na Evropu“.

Foto: FK Budućnost

STATUS BODINA TOMAŠEVIĆA

Mnogi vide Bodina Tomaševića kao naredni veliki projekat i prodaju Budućnosti. Ipak, Brnović kaže da će, iako imati veliki potencijal, morati da se izbori za svoj status u timu.

Znate da smo se zadržali Vladana Adžića i Adnana Orahovca, iskusne igrače koji će nam značiti u rotaciji. Dovešćemo dva štopera. U planu je da tu bude još jedan mladi štoper. Sada tu imamo četiri mlada igrača. To je nešto što je plan, ali je fudbal živa materija. Kao što sam rekao, krećemo od nule, pripreme su jedino mjerilo. Vidjećemo ko će da se dokaže. Planovi ne mogu uvijek da se ostvare, ali naravno da vjerujem u mlade igrače. Bodin Tomašević je igrač sa zaista fantastičnim potencijalom i vjerujte mi da ćemo itekako voditi računa o mladim momcima, ne samo o njemu nego i o svima ostalima. Vidjećemo da li će Bodin da se izbori za svoj status, ne samo on nego i svi ostali. U planu je da neki mlađi idu na pozajmicu – one koje vidimo u širem rosteru oni će ići na pozajmicu u Prvu ligu. Za one koje smatramo da će biti blizu tima oni će ići na dvojnu registraciju u neki tim iz Druge lige. Ta dvojna registracija još uvijek nije potvrđena od strane Fudbalskog saveza Crne Gore, pa i to čekamo“, zaključio je trener Budućnosti.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare