Rafael Leao – najvažnija Milanova utakmica

Rafael Leao je među najboljim fudbalerima Serije A, FOTO: acmilan.com
FOTO: acmilan.com

Niko nikada nije odigrao četiri utakmice u sedam dana, ali očigledno hoće – Milan. Stefano Pioli će večeras na terenu San Sira poslati svoje fudbalere na meč 33. kola italijanske Serije A protiv Kremonezea, već u subotu “rosoneri” će ugostiti Lacio, a zaključno sa sljedećom srijedom je prvi meč polufinala Lige šampiona protiv Intera u kojem će takođe Milanisti biti domaćini.

A, četvrta utakmica? Uveliko je počela i zove se izazov obnove ugovora – Rafael Leao. Uprava kluba je još ranije donijela odluku – Portugalac je kamen temeljac oko kojeg će se graditi tim za sljedeću sezonu. Mediji na “Čizmi” tvrde da je ovo za klub jedan od najkomplikovanijih poslova u novijoj istoriji. Navodno, Milan sve želi da završi pred okršaj sa Interom, pregovori su u toku, ali su i dalje delikatni zbog broja subjekata koji su uključeni u kompletan slučaj – prvo sami Leao, zatim njegova porodica, dva agenta (Žorž Mendeš i Ted Dimvula) i čak tri kluba Milan, Lil i Sporting!

Leao je naime prihvatio predlog “rosonera” koji se sastoji od produžetka ugovora na još pet godina i sedam miliona eura neto zarede godišnje. Ali kakve veze u svemu ovome ima Sporting? Podsjetimo, superbrzi krilni fudbaler je još 14. juna 2018. godine samoinicijativno raskinuo ugovor sa Sportingom nakon što su huligani lisabonskog kluba prekinuli trening “lavova” i fizički nasrnuli na fudbalere među kojima je bio i Leao. Portugalac je nakon šokantnog napada (u kojem je povrijeđeno nekoliko fudbalera poput najboljeg strijelca te sezone Basa Dosta) iskoristio član 17. iz ugovora, bukvalno pobjegao u Francusku i besplatno pojačao Lil. Sporting je, nakon rješavanja problema sa huliganima, tražio preko FIFA Lilu da mu isplati 45 miliona eura koliko je u tom momentu iznosila otkupna klauzula za Leaa.

U međuvremenu, kvalitet krilnog napadača prepoznali su u Milanu i prvog dana avgusta 2019. godine potpisali Portugalca petogodišnjim ugovorom i platili Francuzima 35 miliona eura uz 20 odsto zarade u slučaju naredne prodaje. Dok se borio za status prvotimca, Sud za sportsku arbitražu je 19. marta osudio Leaa da plati Sportingu 16,5 miliona eura zbog jednostranog raskida ugovora.

Dakle, dosta toga je i dalje otvoreno za Portugalca kojeg će Stefano Pioli večeras poštedjeti i ostaviti ga među rezervistima znajući da “rosonere” već za vikend i naredne srijede čekaju mnogo teže obaveze od večerašnje, kakva je Kremoneze.

Leao je u tekućoj sezoni postigao 12 prvenstvenih golova, u revanš susretu Lige šampiona protiv Napolija na “Maradoni” (1:1) odnio je individualno laskavo priznanje – igrač utakmice.