Rasizam? Pepe završio u policijskoj stanici

Pepe tvrdi da je žrtva rasizma, FOTO: Twitter
Pepe tvrdi da je žrtva rasizma, FOTO: Twitter

Duel između Porta i Famalikao u četvrtak veče bio je pun kontroverzi i tenzija, obilježen je i slučajem navodnog rasizma od strane napadača gostujućeg tima Santajga Kolombata prema iskusnom defanzivcu “zmajeva” Pepeu!

Prekaljeni portugalski štoper je, nakon pobjede poslije produžetaka (3:2) i plasmana svog tima u finale Kupa, optužio Argentinca da ga je nazvao “majmunom” što je fudbaler Famalikaoa odmah demantovao.

Sve se dešavalo u 88. minutu utakmice na stadionu Dragao kada je nakon prekida, odnosno faula, Pepe prišao Kolombatu, a nakon toga i glavnom sudiji utakmice Morti, uz nervoznu gestikulaciju i proteste.

“Tužno je da se ovo dešava. Nije imao hrabrosti da se suoči sa prekršajem, pa mi je rekao da sam majmun. Pokušao je to da upakuje na drugačiji način, ali svi su čuli šta mi je poručio. Savezu ću se žaliti, možda nešto može i da utvrdi VAR. Nijesam želio da pravim veće incidente i napustim teren”, ljutito je nakon utakmice pričao Pepe.

Osim toga, 40-godišnji defanzivac je dan nakon utakmice otišao u policijsku stanicu i prijavio Kolombata za rasizam. Ubrzo se putem Instagram oglasio i Kolombato, fudbaler rođen prije 26 godina u argentinskoj Kordobi. Tvrdi da nije rasistički vrijeđao Pepa.

“Nikada nijesam imao rasistički stav ili komentar tokom svoje profesionalne karijere ili kao dijete. Niti dozvoljavam da se ovi prekršaji dešavaju u mom prisustvu. Moje vrijednosti su iznad svega. Možda imam hiljadu grešaka, ali rasizam nije jedna od njih i neću dozvoliti nikome da ocrni moje ime na ovaj način. Neću dozvoliti da moj sin od bilo koga čuje da mu je otac rasista”, napisao je Kolombato.

Oduvijek je Pepe važio za prgavog fudbalera, ali u ovoj situaciji (barem još uvijek) nikoga ne smijemo nazvati lažovom. Čekaće se odluka Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Portugala, a vjerovatno i policije.

Na kraju, i krajnje sportska informacija, Porto će u finalu Kupa igrati protiv Brage 6. juna.