Šampioni nezadovoljni suđenjem: Dabanović nas oštetio za jedanaesterac

Konrad okružen fudbalerima Budućnosti (foto: FSCG)

Ne smiruju se strasti kraj Bistrice nakon uzbudljivog derbija (2:2) sa fudbalerima Budućnosti. Sutjeska je izdala saopštenje za javnost gdje iskazuje nezadovoljstvo suđenjem u najvećoj fudbalskoj utakmici u Crnoj Gori. Ne žele Nikšićani da traže alibi zbog ispuštene prednosti od dva gola, ali kako navode “zbog objektivnog sagledavanja fudbalskih takmičenja u Crnoj Gori, te poziva na potpunu regularnost šampionata,” moraju da skrenu pažnju na nekoliko detalja koji ih prate u ovoj sezoni.

Aktuelni šampioni su mišljenja da u subotu nije dosuđen čist jedanaesterac u njihovu korist.

Smatramo da je glavni sudija utakmice 32. kola Meridianbet 1. CFL, Nikola Dabanović napravio previd u 77. minutu utakmice kada, poslije starta Vladana Adžića (br. 33) nad Ouiji Sahlijem (br. 77) u kaznenom prostoru rivala, nije dosudio najstrožu kaznu za naš klub. Isto tako, prilikom postizanja prvog pogotka za goste igrač u bijelom dresu sa brojem 55 (Simić) očigledno sebi omogućava povoljnu poziciju nakon odgurivanja našeg fudbalera sa brojem 6 (Krstovića). Više puta odgledani usporeni snimci potvrđuju nam da smo nedvosmisleno u pravu, što implicira da je sudija Dabanović direktno uticao na ishod poslednjeg najvećeg crnogorskog fudbalskog derbija“, navode iz Sutjeske.

Nikšićani podsjećaju da odgovor na pitanje “zašto se ove stvari dešavaju u najvećoj utakmici crnogorskog fudbala?” nisu dobili ni 1. novembra 2022. godine, kada su apostrofirali na četiri situacije iz prethodne utakmice protiv Podgoričana koje su se odigrale u kaznenom prostoru gostiju.

Ponovo se vraćamo na kontakt golmana Dragojevića i Tučevića koji prvi dolazi do lopte (dosuđen gol-aut), povlačenje i guranje Simića kada Konrad u punom trku ulazi u šesnaesterac gostiju, iznošenje lopte rukom iz šesnaesterca od strane gostujućeg fudbalera ili situacija u kojoj Simić (nakon prethodne usmene opomene arbitra) drži našeg kapitena sa obje ruke čitavih deset sekundi dok ga konačno nije “prizmeljio”… Vjerujemo da nije moguće, da ni jedna “sporna” situacija, nije presuđena u našu korist, iako smo sigurni da je za to bilo argumenata, a s obzirom na rezultate konkretnih utakmica, odluke su itekako uticale na trenutni izgled tabele 1. CFL“.

U Sutjesci ne sumnjaju u iskrene namjere sudije Dabanovića, već samo ukazuju na, po njihovom mišljenju, eliki broj grešaka na njihvu štetu.

Da se desilo prvi put u ovoj sezoni, bez obzira na važnost meča, možda ne bismo reagovali. Ali, našem klubu sudijske odluke, možda je grubo reći, u ovogodišnjem prvenstvu jednostavno kroje sudbinu. Nije na odmet napomenuti i još jedan očigledan prekršaj u kaznenom prostoru, takođe nad našim fudbalerom Sahlijem, na utakmici protiv Jezera, kada je odluka sudije Miloša Boškovića direktno uticala na konačan ishod meča. Sudija Bošković je za tu utakmicu, kao i za prethodnu koju je sudio četiri dana ranije (Petrovac-Arsenal – kada nije priznat čist gol Petrovca) morao dobiti slabu ocjenu“.

Šampioni države podsjećaju da u trci za titulom ništa nije riješeno, da zaostaju samo tri boda sa najvećim rivalom, ali i da su im šanse da odbrane trofej umanjene.

Već ove sedmice očekuju nas vrlo značajni dueli sa ekipom FK Dečić – revanš polufinala Kupa Crne Gore (srijeda 18h) i u narednom kolu šampionata Crne Gore. Želimo da u tim mečevima, kao i do potpunog završetka fudbalske sezone, svi akteri budu na najvećem mogućem nivou, kakav zaslužuju ova takmičenja. Za naš klub sigurni smo da će odgovoriti zadatku, kao i mnogo puta do sada. Potrebno je da i sudijska organizacija, kao nikada do sada, pokaže maksimalnu odgovornost i posvećenost pozivu za koji su se odlučili njeni članovi. Ne želimo ništa drugo, već da delegirane sudije do kraja sezone budu djelioci pravde u punom smislu. Bez obzira na sve dosadašnje propuste u mečevima u kojima smo bili akteri, vjerujemo da će biti tako. Prije i iznad svega, zbog dobrobiti fudbala u Crnoj Gori“, saopštila je Sutjeska.