HAOS U HRVATSKOJ

Selektor navija protiv Dinama u Evropi – igrač ga nazvao klovnom, a Savez smjenio

Robert Jarni / Luka Stanzl / Pixsell

Zagrebački Dinamo večeras od 21 sat na stadionu Benito Viljamarin igra sa Real Betisom prvu utakmicu šesnaestine finala Lige konferencija.

Utakmica je neočekivano dobila rijetko viđenu uvertiru van travnjaka u Hrvatskoj, što je rezultiralo rezovima koje je napravio tamošnji Fudbalski savez.

O čemu se, zapravo, radi. Selektor kadetske selekcije Hrvatske do 17 godina, Robert Jarni, ovih dana je rekao da će u pomenutom meču navijati za Betis, za koji je igrao od 1995. do 1998. godine. Jarni je bio jedan od najboljih lijevih bekova svog vremena te član Juventusa i Real Madrida, dok je sa Hrvatskom osvojio svjetsku bronzu 1998. u Francuskoj. Naravno, u pitanju je čovjek koji je ponikao u splitskom Hajduku…

“Pa, nego za koga ću navijati? Betis je ipak moj klub, u njemu sam proveo tri prekrasne godine, a u Dinamu nisam igrao. Ne znam ko bi mi to mogao zamjeriti. Ja sam i hajdukovac u srcu”, rekao je Jarni u intervjuu za Večernji list i, ispostaviće se, napravio koban potez.

Robert Jarni / Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Na to je tokom pres konferencije u Španiji reagovao napadač Dinama i reprezentacije Bruno Petković te žestoko odgovorio nekadašnjem članu Vatrenih.

“Stvarno je to rekao? Ako je tako rekao, ako to misli, onda je klovn. Ljudi koji predstavljaju hrvatsku državu, a ne navijaju za hrvatski klub, obični su klovnovi. Slobodno to napišite. Čovjek koji navija protiv hrvatskog kluba u Evropi, a Hrvat je, to je klovn”, uzvratio je Petković.

Robert Jarni / Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Cijela priča na kraju je dobila epilog – Fudbalski savez Hrvatske smjenio je Jarnija s mjesta selektora kadetske selekcije i time stavio tačku na njegov drugi mandat.

“Jednoglasnom odlukom Izvršnog odbora Hrvatskog fudbalskog Saveza, Robert Jarni razriješen je dužnosti selektora hrvatske U-17 reprezentacije nakon neprimjerenih izjava u medijima. Izvršni odbor HNS-a podržava pravo svakog pojedinca, pa tako i svakog fudbalera, uključujući reprezentativce, da navija za koji god klub želi, pa i protiv hrvatskih klubova u Evropi, iako se takvo razmišljanje ne smatra poželjnim.

Međutim, HNS je vrlo jasnog stava da za sve hrvatske selektore vrijede viši standardi te da je neprimjereno, nepoželjno i nedopustivo da osoba na čelu jedne hrvatske reprezentacije otvoreno navija protiv bilo kojeg hrvatskog kluba u evropskom takmičenju. Promocija zajedništva unutar hrvatske fudbalske porodice uslov je bez kojeg se ne može uspješno voditi neka hrvatska selekcija.

Selektori hrvatskih selekcija imaju jasan zadatak da promovišu zajedništvo, saradnju, poštovanje i međusobno povjerenje između svih hrvatskih klubova, pa HNS smatra ovakvu odluku jedinom ispravnom kako bi se zaštitilo jedinstvo hrvatske fudbalske porodice.

Savez ima veliko poštovanje prema svemu što je Robert Jarni dao hrvatskoj reprezentaciji, zbog čega je već drugi put dobio priliku da vodi hrvatsku reprezentaciju mlađih uzrasta. Nažalost, u ovoj situaciji prešao je granicu, što Savez smatra nedopustivom”, obrazložili su iz HNS-a.

Na kraju priče, sve se zapravo dogodilo zbog velikog eliktriciteta na relaciji Hajduk – Dinamo. Splićani vjeruju da ove sezone konačno mogu do titule šampiona, na što čekaju još od 2005. godine, dok Dinamo želi da odbrani krunu, a tu je i jednako opasna Rijeka.

Oduvijek u hrvatskom fudbalu stvari diktira upravo relacija Split – Zagreb. Svojevremeno je zbog nezadovoljstva na klupskom nivou dio navijača Hajduka čak i otvoreno navijao protiv sopstvene reprezentacije pod velom borbe protiv nekadašnje alfa i omege Dinama Zdravka Mamića, ali i bivšeg predsjednika Saveza i legende hrvatskog fudbala Davora Šukera.

Cijela jedna serija u nastavcima mogla bi se snimiti o vrtlogu u kojem se godinama vrti hrvatski fudbal. U to ime prekinuta je utakmica Italija – Hrvatska na San Siru, nacrtan kukasti krst nasred Poljuda, zbog čega se nije igralo, uz kaznu bez publike, pa je prekinuta i utakmica na Euru protiv Češke, uz fizičke napade na Mamića i tako u nedogled….

Nevjerovatno ali istinito, za svo to vrijeme previranja Hrvatska je igrala finale Mundijala 2018. u Rusiji i osvojila srebro, a potom četiri godine kasnije stigla i do nove bronze u Kataru.

Svejedno, ovog puta ceh je platio Jarni, dok bi i Petković mogao da bude kažnjen, što će samo još više produbiti krizu između dva pola.