Seoski klub koji sanja evropske snove

Photo: Twitter/FC Rakow

Rakov iz Čenstohova. Vjerovatno vam ovo ime ne znači previše, ali upravo ovaj klub je novi šampion Poljske ispred velikana poput Legije, Leha i ostalih.

Mali klub naostao 1921. godine u tadašnjem selu Rakov. Svoje utakmice igraju na stadionu “Miejski” koji ima kapacitet od svega 5.500 gledalaca.

Ove godine došli su do istorijskog uspjeha – titule prvaka poljske Ekstraklase. Veliku ulogu u ovom uspjehu ima i tvorac projekta, predsjednik kluba – Mihal Svjerčevski.

Svjerčevski je lokalni bogataš koji je odlučio da preuzme Rakov i uloži u klub kada je on bio na dnu. Uspio je da sa ovim malim klubom ostvari nevjerovatne rezultate, a uzori su mu bili RB Lajpcig i Bode Glimt.

Najveći problem poljskog fudbala su bijedne skauting službe u koje se ne ulaže. Nestručni ljudi odlučuju o transferima. Nesposobni sportski direktori bez bilo kakvih kvalifikacija sarađuju sa bliskim agentima koji im nude igrače i tako se rade transferi. Moj uzor su Red Bul Salcburg i Bode Glimt“, govorio je svojevremeno on.

Prvi put su u najjače društvo poljskog fudbala ušli 1994. godine, ali tu se zadržali svega nekoliko sezona. Uslijedio je strmoglavi pad koji je kulminaciju doživio u sezoni 2000/01 kada su ispali u četvrtu ligu.

Dugo su kuburili po nižim ligama – sve do 2019. godine kada su izborili plasman u Ekstraklasu. Od tog momenta kreće značajan uspon Rakova, a prvi veći trofej dolazi u sezoni 2020/21 kada podižu pehar namijenjen pobjedniku Kupa Poljske.

Identičan uspjeh ponovili su i naredne godine, a kulminacija uspjeha došla je 7. maja ove godine kada je Rakov i zvanično postao novi vladar Poljske.

Sledeći cilj je plasman u grupnu fazu nekog UEFA takmičenja. Već su bili blizu dva puta – igrali su plej-of za ulazak u Ligu konferencija, ali poraženi prvo od Genta prošle sezone i od Sparte Prag u ovoj sezoni.

Sada evropsku priču kreću iz kvalifikacija za Ligu šampiona tako da je jasno da će imati veliku šansu da zaigraju u nekom evropskom takmičenju.