TRANSFERI

Siti preoteo američkog bisera Realu, Bajernu…

Foto: Filadelfija

Mančester siti uveliko planira budućnost.

Tome u prilog ide i dogovoreni dolazak supertalentovanog 14-godišnjeg Kavana Salivena. Aktuelni šampion Engleske, Evrope i svijeta uspio je da pobijedi konkurenciju za američkog vundekinda, koji je ranije posjećivao kampove Real Madrida, Bajern Minhena i Borusije Dortmund, ali se na kraju odlučio za plavi dio Mančestera.

Kada to dozvole tamošnji zakoni zbog godina, ofanzivac rođen 2009. u Filadelfiji pridužiće se Sitijevoj akademiji, gdje će nastaviti svoj razvojni put.

Saliven je trenutno član mađih kategorija Filadelfija Uniona, gdje je u ljeto 2020. stigao iz Delko akademije.

“Kavan je fantastičan mladi talenat. Nikad nisam vidio dijete koje sa tako dobro razvija kao on. Istovremeno, iako dijete, čvrsto stoji nogama na zemlji, uprkos pompi koja je oko njega. Mislim da je još jedna sjajna stvar kod njega”, rekao je Marlon LeBlank, trener Filadelfije.

U avgustu je SAD osvojio CONCACAF prvenstvo Sjeverne Amerike do 15 godine, a u finalu je bio bolji od Meksika 4:2, a Saliven, koji je desetka svoje selekcije, proglašen je najboljih igračem turnira.

Takođe, Kavanov stariji brat Kvin Saliven već je reprezentativac Sjedinjenih Američkih Država i s velikim uspjehom igrao je 2023. na Svjetskom prvenstvo do 20 godina u Argentini.

Sitijev plan je da Kavan bude dio akademije do 16. godine, kada će otići u filijalu, belgijski Lomel, čiji je trenutno član bivši napadač Budućnosti Lazar Mijović. Šampion Premijer lige želi da Saliven u Belgiji radi, napreduje i igra dvije godine, a da se onda kao punoljetan priključi prvom timu Građana i time započeno svoj seniorski put na najvećoj fudbalskoj sceni.