Skandal vijeka u Barseloni

Ilustracija: David Visente / El Espanjol

Skandal vijeka, kako su ga nazvali španski mediji, potresa fudbalski klub Barselonu.

Sud u epicentru Katalonije potvrdio je optužnicu protiv jednog od najvećih klubova na svijetu zbog podmićivanja sudija u periodu od 2001. do 2018. godine. Najsvježije informacije govore da je policija upala u prostorije Fudbalskog saveza i “češlja” kancelariju sudijske organizacije.

A kako je sve počelo…

Radio stanica Ser Katalunja je u februaru objavila otkriće porezne uprave nakon pregledavanja poslovnih knjiga firme Dasnil 95, koja se vodi na Hoze Mariju Enrikeza Negreiru, a na čiji je račun od 2016. do 2018. Barselona uplatila 1,4 miliona eura. Cijela poenta u priči jeste da je Negreira bio potpredsjednik španske sudijske komisije, zbog čega se sa pravom sumnja u korupciju te da je on u zamjenu za novac delegirao sudije Barseloni koje je ona željela.

Dalje, u periodu prije toga klub je firmi Negreire uplatio još osam miliona eura za, kako kažu, videkompikaciju sudija.

“Platili smo pomenute iznose kao tehničkom konsultantu, kako bi nam odradili videokompilacije nastupa sudija. Te snimke smo koristili za prikupljanje informacija o njihovom stilu i načinu suđenja, kako bismo pripremili igrače. Ovakva praksa je uobičajna među profesionalnim sportskim klubovima”, poručili su iz Barselone.

U martu, na prvom sudskom ročištu, državno tužilaštvo je objavilo da tereti Barsu za korupciju, krivotvorenje službenih isprava i kršenje povjerenja.

“Barselona je ostvarila i održavala strogo povjerljiv verbalni sporazum sa Negreirom, po kojem je on u funkciji potpredsjednika španske sudijske komisije u zamjenu za novac postupao tako da je Barselona imala povlašten status kod sudija”.

Takođe, tužilaštvo tereti bivše predsjednike kluba Sandra Roselja (ranije bio u zatvoru zbog milionskih malverzacija u transferu Nejmara) i Hosepa Mariju Bartomeua (zajedno sa saradnikom Haumeom Masfererom bio je hapšen i optuživan da je plaćao firmama na društvenim mrežama da ruše reputaciju bivših i sadašnjih igrača, kao i Lea Mesija), ali ne i aktuelnog predsjednika Đoana Laportu, iako je on na čelu klub bio u prvom mandatu od 2003. do 2010. godine.

Svejedno, njega je na ostavku pozvao direktor La Lige Havijer Tebas, što je Laporta decidno odbio da uradi.

“Neka bude jasno da Barselona nije nikad kupovala sudije i da nikad nije ni namjeravala da ih podmićuje. Aposlutno nikad”, poručio je Laporta.

Zbog pomenute afere ponos Katalonije rizikuje da propast novog projekta stadiona i terena koje gradi u projektu vrijednom 1,5 milijardi eura.

Oglasio se i aktuelni trener Barselone Ćavi Ernandez, koji je osvojio sedam titula i tri Kupa kralja u vrijeme dok je klub, kako se sumnja, plaćao sudije.

“Ne, nemam nikakva saznanja o tome i nikada nisam osjetio da nas sudije favorizuju. Uvijek sam kao igrač išao na pobjedu, ali na fer način. Da sam u bilo kojem trenutku pomislio, osjetio ili saznao da moj klub vara, pokupio bih se i otišao kući”, istakao je Ćavi.

Zbog afere Barselone rizikuje da bude izbačena iz evropskih takmičenja. UEFA, vođena svojim člankom 4 iz pravilnika, može i prije presude da isključi klub jer bi njena takmičenja bila narušena samom mogućnošću da je jedan od aktera učestvovao u kriminalnim radnjama.

Iako je na tužilaštvu da optužbe dokaže i potkrijepi dokazima, po svemu navedenom, a što je ugladalo svjetlost dana, Barseloni se ne piše dobro.

Standings provided by Sofascore